Tato praxe má za následek, že ptáci by neměli onemocnět žádnou z běžných nemocí a že jejich maso zároveň zůstane poživatelné. Právě proto, že dávky antibiotik jsou nízké, však v dlouhodobém horizontu hrozí jiné nebezpečí: že totiž bakterie, na jejichž hubení jsou antibiotika vyvinuta, si proti nim vypěstují zvýšenou odolnost. A mezi těmito bakteriemi jsou i takové, které napadají lidi.
Dokumentace, již agentura zkoumala, obsahuje podrobnosti o tom, jaké léky podává svému ptactvu pět největších amerických producentůdrůběžího masa. Jsou to Tyson Foods, Pilgrim’s Pride, Perdue Farms, George’s a Koch Foods.
Udivující rutina
Donald Kennedy, emeritní profesor Stanfordské univerzity a bývalý šéf úřadu FDA, jenž na výrobu potravin v USA dohlíží, označil rutinní preventivní používání antibiotik za udivující. Podle něho může takové podávání antibiotických léků zafungovat jako „systémový zdroj antibiotické rezistence“, již si dotyčné bakterie vypěstují.
Mechanimsus, jímž tato odolnost vůči antibiotikům vzniká, je empiricky dobře doložen, ačkoli není dosud vědecky uspokojivě popsán. „Může to být ještě daleko větší problém, než se obecně má za to,“ řekl agentuře Kennedy.
Více než 320 dokumentů, jež agentura prošla, obsahuje seznam látek, které jsou do drůbežího krmiva přidávány. Z materiálů vyplývá, jaké přípravky ptáci dostávali, jak staří v době podání byli, a jaké účinné látky byly v přípravcích obsaženy.
Tyto informace ovšem z nějakých dlvodů nejsou součástí zpráv, jež musejí firmy každoročně podávat úřadu FDA nebo jiným vládním institucím; použitá antibiotik ve veterinární praxi je běžné, legální a nevyžaduje zvláštní vládní povolení. Stalo se tak, že příslušné úřady o této potenciálně nebezpečné praxi nevěděly. Toto je první případ, kdy se taková praxe dostala na veřejnost.
Prodej antibakteriálních látek pro živočišnou výrobu v Evropě:Prodej antibakteriálních látek pro živočišnou výrobu v Evropě|