Druhá německá vakcína nabrala skluz. O peníze tentokrát tolik nejde

Vakcína CureVac

Vakcína CureVac Zdroj: Profimedia

Odborník společnosti Curevac prověřuje výsledky výzkumu vakcíny proti koronaviru.
Očkování vakcínou CureVac
3
Fotogalerie

Byla to největší naděje na rychlý vývoj vakcíny proti nemoci COVID-19, nakonec je ale až šestou očkovací látkou žádající o schválení Evropskou lékovou agenturu (EMA). Tübingenská firma CureVac, kterou chtěl údajně pro Spojené státy jako hlavního výrobce vakcíny pořídit exprezident Donald Trump, slibovala vakcínu už na podzim roku 2020. Dnes teprve dokončuje vyhodnocení třetí fáze klinických zkoušek, o jejichž výsledku dopředu jedná s EMA.

Vakcína CureVac je po očkovací látce mohučské firmy BioNTech vyráběné ve spolupráci s americkou firmou Pfizer druhou německou vakcínou. I ona stojí na principu mRNA, tedy na moderním způsobu vybuzení imunity pomocí části genetického kódu viru.

Účinnost vakcíny BioNTech a Pfizer i účinnost stejného typu vakcíny firmy Moderna se ukazují vysoké. Jak na tom bude CureVac, zatím není jisté. EMA nicméně potvrdila, že o vakcíně začala vyjednávat a že schválení co možná nejvíce urychlí.

CureVac neměl ani tak technické, jako vlastnické a strukturální problémy. Jeho hlavní akcionář, miliardář a spoluzakladatel firmy SAP Dietmar Hopp, jehož biotechnologické aktivity v boji s koronavirem podporuje i nadace manželů Gatesových, sice úspěšně přivedl akcie firmy na trh Nasdaq, pak ale nastala výměna šéfa společnosti.

Hopp dosud do biotechnologií investoval 1,4 milardy eur. Potřebuje tedy velký úspěch, který měla přinést vakcína, díky jejímuž příslibu CureVac zvedl svou hodnotu z osmi na třináct miliard eur. Chvíli nicméně trvalo, než se společnost s nově získanými penězi z burzy zorientovala. Zpomalily se klinické zkoušky a firma hledala partnera na výrobu většího množství vakcíny. Toho nyní našla ve společnosti Bayer. Zpoždění vývoje a výroby je ale i tak značné.

Do společnosti CureVac investovala německá vláda 300 milionů eur, za něž získala ve firmě podíl. Akcie díky prodeji na burze vyskočily až na 2,5 milardy eur. Vakcína však stále není, takže ani pokles ceny akcií není vyloučen, zejména pokud by se protahoval schvalovací proces.

Rychlé schválení vakcíny CureVac, o jejíž skutečné a studiemi doložené účinnosti se zatím spekuluje (mimo jiné se mluví o větších vedlejších účincích než u konkurenčních látek), je pro Německo důležité z jiných než finančních důvodů. Jde o politickou důvěru. Při objednávkách vakcín Evropskou unií Německo prosadilo objednávku 225 milionů dávek od „své“ firmy s opcí na dalších 185 milionů dávek. Tyto vakcíny dnes fatálně chybějí.

CureVac nicméně slibuje, že po schválení vakcíny ještě letos vyrobí 300 milionů dávek a příští rok 600 milionů. Podobně jako v případě jiných vakcín vyráběných v EU ale půjde anticovidový výrobek CureVacu v rámci platných smluv i na americké a další trhy.

Autor je spolupracovník redakce.