Ebola podkopává ekonomiku regionu, zahraniční firmy zatím vyčkávají

Úřednik měří teplotu muži předtím, než je vpustí do obchodního centra v liberijské metropoli Monrovia. Libérie je jednou ze zemí nejvíce zasažených virem ebola

Úřednik měří teplotu muži předtím, než je vpustí do obchodního centra v liberijské metropoli Monrovia. Libérie je jednou ze zemí nejvíce zasažených virem ebola Zdroj: ctk/ap

Caterpillar evakuoval hrstku svých zaměstnanců z Libérie. Canadian Overseas Petroleum pozastavila těžařský projekt. British Airwas zrušily lety do regionu. Exxon Mobil a Chevron čekají, zda se podaří nebezpečí zvládnout. To je jen několik příkladů toho, jak smrtelné onemocnění ebola působí hospodářské škody ve třech afrických zemích, kde se šíří nejvíce - v Guiney, Sierra Leoně a Libérii. Zatím však podle analytiků oslovených agenturou AP krize neohrožuje širší oblasti Afriky.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek uvedla, že šíření eboly v západní Africe je mimořádnou událostí s mezinárodním dopadem na veřejné zdraví a vyhlásila v regionu stav ohrožení. Zatím sice nedoporučila zákaz cestování nebo obchodu, avšak varovala všechny, kdo měli blízký kontakt s nemocnými, aby necestovali do zahraničí, a vyzvala ke kontrole na letištích a na hranicích.

„Když se začne šířit ebola, může to skončit panikou,“ řekl John Campbell z americké Rady pro zahraniční vztahy. „Lidé nebudou chodit do práce. Emigranti odjedou. Ekonomická aktivita zpomalí. Pole nebude nikdo obdělávat,“ uvedl.

Postiženým zemím může pomoci MMF

Světová banka odhaduje, že onemocnění letos sníží ekonomický růst v Guiney, kde se nemoc objevila v březnu, z původně očekávaných 4,5 procenta na 3,5 procenta.

Ekonomka IHS Global Insight Ama Egyaba Baiduová-Forsonová, která se zaměřuje na oblast subsaharské Afriky, čeká letos pomalejší růst v Libérii a Sierra Leoně. Varuje před růstem cen kvůli nedostatku potravin a dalšího základního zboží a také před nárůstem rozpočtových deficitů kvůli vysokým nákladům zemí na boj s ebolou. Země postižené ebolou by podle ní mohly požádat o finanční pomoc Mezinárodní měnový fond.

Zahraniční firmy omezují provoz

Mnoho nadnárodních firem, které podnikají v regionu bohatém na suroviny, mezitím omezuje své aktivity v oblasti. Kromě již zmíněných jsou to také třeba těžařské firmy Tawana Resources a African Minerals.

Nejmenší dopad má zatím ebola na největší ekonomiku západní Afriky, Nigérii, i když nemoc se sem již rozšířila. „Nezastavila obchod, nezastavila nákupy. Letadla zatím do Nigérie létají plná,“ upozornil výkonný ředitel investiční firmy Verod Capital Danladi Verheijen.

Šéf nigerijské strojírenské a průmyslové firmy Dorman Long Timi Austen-Peters se v pátek setkal ve Washingtonu s investory, kteří se zajímají o Afriku. Podle jeho slov se o ebole vůbec nemluvilo. „Měli jsme pěkné staromódní obchodní jednání. Nebyli nijak vystrašeni,“ prohlásil.

Nejhorší výskyt eboly v historii
- Ebola (též krvácivá horečka) je jednou nejnebezpečnějších chorob na světě - je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Neexistuje proti ní vakcína, ač některé se testují. „Léčba“ spočívá jen v podpůrné terapii - rehydrataci pacienta, udržování krevního tlaku a prokysličení a v léčbě případných dalších infekcí.
- Způsobuje ji virus ebola, nazvaný podle řeky Ebola v Konžské demokratické republice (Kongo; dříve Zair), kde byla tato nemoc v roce 1976 poprvé identifikována. Epidemie tehdy propukla v konžské vesnici Yambuku a v Nzaře v sousedním Súdánu a zemřelo na ni 431 ze 602 nakažených. Nový virus tam objevil tehdy 27letý belgický lékař Peter Piot.
- Diagnostika eboly je obtížná, protože prvotní symptomy jsou neurčité, respektive připomínají jiné choroby. Nemocný cítí slabost, bolesti svalů, hlavy a v krku, má zarudlé oči, může cítit bolest na hrudi a mít obtíže při dýchání a polykání. Provází ji náhlá horečka. Posléze se objeví zvracení, průjem, vyrážka a začínají selhávat orgány, nejprve ledviny a játra. V některých případech se objevuje vnitřní či vnější krvácení.
- Symptomy se mohou objevit dva až 21 dnů po nakažení. Přenáší se krví, sekrety a tělesnými tekutinami nemocného; je třeba se proto vyvarovat například i kontaktu s použitými ručníky. Častými oběťmi jsou zdravotníci ošetřující nemocné, pokud nepoužívají rukavice, masky a ochranné brýle. Člověk může být přenašečem viru někdy až sedm týdnů po uzdravení.
- Přirozenými hostiteli viru ebola jsou netopýři živící se ovocem. V Africe byly zdokumentovány také případy nákazy při kontaktu s uhynulými či nemocnými opicemi, lesními antilopami či dikobrazy.
- Všechny dosavadní epidemie eboly postihly africký kontinent. Nejvíce obětí (431) si vyžádal hned první známý výskyt eboly v roce 1976 (v Kongu a Súdánu); druhý nejvyšší počet lidí (254) zabil virus eboly v roce 1995 rovněž v Kongu, 224 osob jí podlehlo v roce 2000 v Ugandě a zatím poslední větší epidemie eboly postihla v roce 2007 Kongo, kde na ni tehdy zemřelo 187 lidí.
- Současná epidemie vypukla v únoru v Guineji a rozšířila se do Sierry Leone, Libérie a Nigérie; dosud si vyžádala na 932 obětí, nakaženo je přes 1700 osob.