Ebola se šíří. Nigérie hlásí deset případů, podezření mají ve Rwandě

Billboard, který upozorňuje obyvatele Libérie, aby důsledně dodržovali hygienu

Billboard, který upozorňuje obyvatele Libérie, aby důsledně dodržovali hygienu Zdroj: CTK

Smrtící virus eboly se kromě nejvíce postižených západoafrických zemí, jimiž jsou Guinea, Sierra Leone a Libérie, dál šíří také v Nigérii, která dnes oznámila už deset potvrzených případů nákazy. Podezření na prvního nakaženého mají už také ve Rwandě.

Nigerijský ministr zdravotnictví Onyebuchi Chukwu uvedl, že počet nakažených stoupl ze sedmi na deset. Virovému onemocnění zatím podlehli dva lidé. Všichni nemocní v Nigérii se zřejmě nakazili po kontaktu s Liberijcem Patrickem Sawyerem, který zkolaboval po příletu na letiště v Lagosu koncem července. Právě Sawyer, který na krvácivou horečku později zemřel, je podle zdravotníků původním zdrojem nákazy v Nigérii.

První případ je možná i ve Rwandě

Rwandské úřady umístily do izolace německého studenta, který prý vykazuje symptomy smrtícího onemocnění. Nyní se čeká na výsledky testů, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní ministerstvo zdravotnictví. Jde o prvního pacienta ve Rwandě, který je testován na přítomnost viru.

„Vzorky z podezřelého případu jsme zaslali na testy do mezinárodně uznávané laboratoře, výsledky budou do 48 hodin,“ uvedlo rwandské ministerstvo zdravotnictví ve svém prohlášení. Ministryně zdravotnictví Agnes Binagwahová upřesnila, že pacientem je německý student medicíny, který nedávno navštívil Libérii. Měl horečku a malárii, nyní je prý držen ve „stoprocentně bezpečné“ karanténě do té doby, než budou známy výsledky jeho testů.

Nebezpečnému onemocnění podlehlo v západní Africe již téměř 1000 lidí. Kvůli šíření eboly vyhlásila Světová zdravotnická organizace (WHO) stav ohrožení, což jí po celém světě umožňuje vyhlašovat karanténu, zavírat hranice nebo omezovat mezinárodní cestovní ruch. Epidemie je podle odborníků nejhorší od chvíle, kdy byla ebola před téměř 40 lety poprvé identifikována u člověka.

Nejhorší výskyt eboly v historii
- Ebola (též krvácivá horečka) je jednou nejnebezpečnějších chorob na světě - je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Neexistuje proti ní vakcína, ač některé se testují. „Léčba“ spočívá jen v podpůrné terapii - rehydrataci pacienta, udržování krevního tlaku a prokysličení a v léčbě případných dalších infekcí.
- Způsobuje ji virus ebola, nazvaný podle řeky Ebola v Konžské demokratické republice (Kongo; dříve Zair), kde byla tato nemoc v roce 1976 poprvé identifikována. Epidemie tehdy propukla v konžské vesnici Yambuku a v Nzaře v sousedním Súdánu a zemřelo na ni 431 ze 602 nakažených. Nový virus tam objevil tehdy 27letý belgický lékař Peter Piot.
- Diagnostika eboly je obtížná, protože prvotní symptomy jsou neurčité, respektive připomínají jiné choroby. Nemocný cítí slabost, bolesti svalů, hlavy a v krku, má zarudlé oči, může cítit bolest na hrudi a mít obtíže při dýchání a polykání. Provází ji náhlá horečka. Posléze se objeví zvracení, průjem, vyrážka a začínají selhávat orgány, nejprve ledviny a játra. V některých případech se objevuje vnitřní či vnější krvácení.
- Symptomy se mohou objevit dva až 21 dnů po nakažení. Přenáší se krví, sekrety a tělesnými tekutinami nemocného; je třeba se proto vyvarovat například i kontaktu s použitými ručníky. Častými oběťmi jsou zdravotníci ošetřující nemocné, pokud nepoužívají rukavice, masky a ochranné brýle. Člověk může být přenašečem viru někdy až sedm týdnů po uzdravení.
- Přirozenými hostiteli viru ebola jsou netopýři živící se ovocem. V Africe byly zdokumentovány také případy nákazy při kontaktu s uhynulými či nemocnými opicemi, lesními antilopami či dikobrazy.
- Všechny dosavadní epidemie eboly postihly africký kontinent. Nejvíce obětí (431) si vyžádal hned první známý výskyt eboly v roce 1976 (v Kongu a Súdánu); druhý nejvyšší počet lidí (254) zabil virus eboly v roce 1995 rovněž v Kongu, 224 osob jí podlehlo v roce 2000 v Ugandě a zatím poslední větší epidemie eboly postihla v roce 2007 Kongo, kde na ni tehdy zemřelo 187 lidí.
- Současná epidemie vypukla v únoru v Guineji a rozšířila se do Sierry Leone, Libérie a Nigérie; dosud si vyžádala na tisíc obětí.