Ebola zabíjí nejvíce v historii. Smrtelný virus má už přes 900 obětí

Zaměstnanec bezpečnostní kontroly na letišti v nigerijském Lagosu

Zaměstnanec bezpečnostní kontroly na letišti v nigerijském Lagosu Zdroj: ctk/ap

Počet obětí smrtelného viru ebola stoupl podle dnešní bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) na 932. Nakaženo je přes 1700 osob. WHO zatím uváděla 887 úmrtí a 1440 nakažených. Do čerstvé statistiky přibyly osoby, které zemřely od 2. do 4. srpna. Ebola ohrožuje západoafrické země, v nichž je podle ministerstva zahraničí nyní 15 Čechů. ČR zatím nemá informace, že by byl některý z nich ebolou nakažen.

Nejvíce lidí zemřelo v Libérii. K původním třem nejpostiženějším západoafrickým zemím - Libérii, Sieře Leone a Guineji, nově přibyla Nigérie. Na ebolu tam zemřeli dva lidé a sedm osob je nakaženo. Podle agentury DPA se všichni pravděpodobně nakazili kontaktem s Patrickem Sawyerem, mužem který měl liberijské a americké občanství. Zákeřné nemoci podlehl koncem července krátce po příletu do největšího nigerijského města Lagosu.

Nigerijský ministr zdravotnictví dnes oznámil, že na ebolu zemřela zdravotní sestra, která o Sawyera pečovala. Sawyer zkolaboval po příletu z Monrovie na lagoském letišti a po pěti dnech v nemocnici zemřel. Nigerijská vláda následně vyhledala všechny osoby, které s ním přišly do kontaktu, a umístila je do nemocnice na pozorování.

WHO dnes zahájila v Ženevě dvoudenní mimořádnou schůzi, na níž se má rozhodnout, zda nebude vyhlášena pohotovost z celosvětového hlediska.

Jako první z opatření proti možnému šíření viru ebola spustila nigerijská vláda osvětovou kampaň mezi obyvatelstvem. Vyslala prý už také zdravotnický personál na důležité hraniční přechody.

Španělsko přijme nakaženého občana

Španělsko dnes vyslalo po vzoru USA letadlo k převozu svého občana nakaženého ebolou, pětasedmdesátiletého duchovního Miguela Pajarese. Bude prvním nemocným převezeným na evropský kontinent. Na rozdíl od americké veřejnosti, která proti převozu nakažených spoluobčanů do USA protestovala, podepsaly internetovou petici za urychlený převoz Pajarese do země desítky tisíc Španělů.

Oba američtí zdravotníci, kteří se nakazili ebolou v Libérii, jsou již na speciální jednotce intenzivní péče v Atlantě. Podle příbuzných lékaře Kenta Brantlyho a zdravotnice a misionářky Nancy Writebolové jsou oba sice slabí, ale jejich zdravotní stav se pomalu zlepšuje. Podle stanice CNN dostali oba již v Africe experimentální sérum známé jako ZMapp, které však bylo zatím testováno pouze na primátech.

Prvního mrtvého hlásí i Saúdská Arábie

Prvního pacienta v těžkém stavu a s příznaky podobnými ebole tento týden ohlásila Saúdská Arábie. Její ministerstvo zdravotnictví ohlásilo, že muž, který se vrátil ze Sierry Leone, zemřel dnes na zástavu srdce. Vzorky jeho krve Saúdská Arábie poslala do zahraniční laboratoře k přezkoumání, zda šlo o ebolu. Království už od dubna nevydává víza občanům Sierry Leone, Libérie a Guineje z obavy ze zavlečení eboly.

Českou vládu dnes o opatřeních proti šíření eboly informoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Novinářům sdělil, že pokračuje kampaň, která má občany i lékaře informovat, jak postupovat v případě podezření na nákazu.

Nejhorší výskyt eboly v historii
- Ebola (též krvácivá horečka) je jednou nejnebezpečnějších chorob na světě - je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Neexistuje proti ní vakcína, ač některé se testují. „Léčba“ spočívá jen v podpůrné terapii - rehydrataci pacienta, udržování krevního tlaku a prokysličení a v léčbě případných dalších infekcí.
- Způsobuje ji virus ebola, nazvaný podle řeky Ebola v Konžské demokratické republice (Kongo; dříve Zair), kde byla tato nemoc v roce 1976 poprvé identifikována. Epidemie tehdy propukla v konžské vesnici Yambuku a v Nzaře v sousedním Súdánu a zemřelo na ni 431 ze 602 nakažených. Nový virus tam objevil tehdy 27letý belgický lékař Peter Piot.
- Diagnostika eboly je obtížná, protože prvotní symptomy jsou neurčité, respektive připomínají jiné choroby. Nemocný cítí slabost, bolesti svalů, hlavy a v krku, má zarudlé oči, může cítit bolest na hrudi a mít obtíže při dýchání a polykání. Provází ji náhlá horečka. Posléze se objeví zvracení, průjem, vyrážka a začínají selhávat orgány, nejprve ledviny a játra. V některých případech se objevuje vnitřní či vnější krvácení.
- Symptomy se mohou objevit dva až 21 dnů po nakažení. Přenáší se krví, sekrety a tělesnými tekutinami nemocného; je třeba se proto vyvarovat například i kontaktu s použitými ručníky. Častými oběťmi jsou zdravotníci ošetřující nemocné, pokud nepoužívají rukavice, masky a ochranné brýle. Člověk může být přenašečem viru někdy až sedm týdnů po uzdravení.
- Přirozenými hostiteli viru ebola jsou netopýři živící se ovocem. V Africe byly zdokumentovány také případy nákazy při kontaktu s uhynulými či nemocnými opicemi, lesními antilopami či dikobrazy.
- Všechny dosavadní epidemie eboly postihly africký kontinent. Nejvíce obětí (431) si vyžádal hned první známý výskyt eboly v roce 1976 (v Kongu a Súdánu); druhý nejvyšší počet lidí (254) zabil virus eboly v roce 1995 rovněž v Kongu, 224 osob jí podlehlo v roce 2000 v Ugandě a zatím poslední větší epidemie eboly postihla v roce 2007 Kongo, kde na ni tehdy zemřelo 187 lidí.
- Současná epidemie vypukla v únoru v Guineji a rozšířila se do Sierry Leone, Libérie a Nigérie; dosud si vyžádala na 932 obětí, nakaženo je přes 1700 osob.