ECB překvapivě snížila sazby, bojí se recese

Evropská centrální banka (ECB) se dnes překvapivě rozhodla snížit svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Nový šéf ECB Mario Draghi varoval, že napětí na finančních trzích zasáhne ekonomiku eurozóny, která by se tak koncem letošního roku mohla dostat do "mírné recese". Upozornil rovněž, že kontroverzní program banky pro nákup dluhopisů je dočasný a má omezený objem.

Nový šéf ECB dále zdůraznil, že vlády musí učinit kroky ke zlepšení stavu veřejných financí. „Je nesmyslné se domnívat, že sazby u státních dluhopisů lze na delší dobu stlačit dolů pomocí vnějších intervencí,“ dodal. Finanční trhy přitom podle agentury AP doufaly, že Draghi naznačí ochotu k agresivnější intervenci na dluhopisovém trhu.

Podle Draghiho je vysoce pravděpodobné, že ECB výrazně sníží odhad hospodářského růstu pro příští rok. „Hospodářský výhled nadále provází vysoká nejistota,“ upozornil Draghi na své první tiskové konferenci ve funkci šéfa ECB.

Banka se snížením sazeb snaží podpořit ekonomickou aktivitu. Rozhodnutí banky sice nejprve přispělo k růstu na akciových trzích, varování ohledně slabšího hospodářského růstu však optimismus zchladilo.

Většina analytiků podle průzkumu agentury Reuters předpokládala, že ECB dnes ještě ponechá sazby beze změny a bude si pouze připravovat půdu pro jejich snížení v příštím měsíci.

„Ačkoli je snížení sazeb zcela oprávněné vzhledem k současným tržním a ekonomickým podmínkám, je to skutečné překvapení,“ uvedla analytička Annalisa Piazzaová ze společnosti Newedge Strategy. „Je to reakce na slábnoucí evropskou ekonomiku,“ dodal Pierre Ellis z Decision Economics.

Draghi tento týden v čele ECB po osmi letech vystřídal Jeana-Clauda Tricheta. Po dnešní tiskové konferenci by se měl připojit k summitu skupiny zemí G20, který se koná ve francouzském Cannes.

V eurozóně nyní panuje napjatá atmosféra poté, co Řekové na začátku týdne překvapivě oznámili, že hodlají uspořádat referendum o dojednané finanční pomoci. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že většina občanů by pomoc odmítla. Řecko by v případě odmítnutí pomoci zřejmě bylo nuceno vyhlásit státní bankrot.