Egypťané mají po letech parlament, ale ne demokracii

Egyptský parlament

Egyptský parlament Zdroj: CTK

V Egyptě po více než třech letech zasedl parlament vzešlý z podzimních voleb. Prezident Abdal Fattáh Sísí hovoří o završení procesu demokratizace po svržení jeho předchůdců Husního Mubaraka a Muhammada Mursího. Zákonodárný sbor však vesměs tvoří provládní poslanci, a tak se očekává, že bude jen nástrojem hlavy státu a armády.

„Tento parlament je výtvor bezpečnostních služeb a finačních elit, které si zaplatily účast na nové egyptské autokracii. Neexistují žádné politiky, žádné ideje,“ řekl The New York Times politolog Amr Hamzawy, který byl zvolen do předchozího sboru a nyní žije kvůli strachu z uvěznění v emigraci.

Sísího režim před volbami přesně a účinně zastrašoval a dehonestoval všechny své odpůrce. „V takovéto atmosféře bylo pro jakékoli opoziční strany téměř nemožné dostat se do parlamentu,“ uvedl pro Foreign Policy nezávislý egyptský novinář Džahd Chalíl. Stoupenci Sísího otevřeně tvrdí, že účast opozice na rozhodovacích procesech je nežádoucí, jelikož by vedla k neklidu a konfliktům.

Chladná reakce na volby

Obyvatelé země proto zůstali k několikafázovému hlasování chladní. K urnám přišla jen zhruba čtvrtina voličů. Všeobecnou skepsi podporuje i úvodní program parlamentu. Čeká ho projednání zhruba tří stovek prezidentských dekretů, které musejí být do pouhých patnácti dnů schváleny, nebo zamítnuty. Kritici připomínají, že země potýkající se s hospodářskými, sociálními a bezpečnostními problémy by potřebovala zákonodárce s erudicí schopné zavádět reformy a ne přitakávače prezidenta.

K apatii Egypťanů přispívá i to, že se ve veřejném dění znovu vynořily pro lid snesitelnější tváře z doby před revolucí v roce 2011, které podle komentátorů také oprašují staré praktiky klientelismu a porcování medvěda. Kdyby se náhodou zákonodárné shromáždění stalo časem pro Sísího nepohodlné, může ho na základě ústavy z roku 2014 rozpustit. Ta poměrně vágně uvádí, že takový krok je možný v případě nutnosti a za splnění určitých podmínek.