Egypťané vyrabovali ambasádu Izraele

Protiizraelské
nálady. Egyptští
vojáci zatýkají
demonstranta,
který se snažil
proniknout
k izraelské
ambasádě

Protiizraelské nálady. Egyptští vojáci zatýkají demonstranta, který se snažil proniknout k izraelské ambasádě Zdroj: reuters

Po nedávném vyhrocení vztahů s Tureckem řeší Izrael problémy s další zemí v regionu. Egyptští demonstranti o víkendu napadli v Káhiře budovu, ve které sídlí jeho velvyslanectví. Většina personálu ambasády byla odvezena ze země. Izraelský ministr obrany Ehud Barak vyzval vládu k jednání o vzrůstající politické izolaci země.

Premiér Benjamin Netanjahu včera prohlásil, že napadení sídla diplomatické mise bylo v podstatě útokem na izraelskoegyptský mír. Zdůraznil, že jeho země se přesto bude mírových vztahů držet. „Spolupracujeme s egyptskou vládou na brzkém návratu našeho velvyslance do Káhiry,“ dodal.

Útoku přecházela několikatisícová demonstrace za urychlení politických reforem. Pak se stovky lidí vydaly směrem k velvyslanectví, rozebraly zeď kolem něj a poté, co se část dostala dovnitř, vyházela z okna mnoho dokumentů. Protestující také sundali a spálili izraelskou vlajku. Během potyček zemřeli tři lidé, kolem tisíce jich bylo zraněno.

Egyptský vojenský režim přislíbil, že lidé, kteří se na incidentu podíleli, budou souzeni před mimořádným soudem. Premiér Isám Šaráf nabídl demisi, armádní velení ji ale odmítlo.Událost znepokojila USA, které po uzavření mírové smlouvy mezi sousedy v roce 1979 nalily do egyptské armády desetimiliardy dolarů. Vyzvaly Káhiru, aby zajistila bezpečnost ambasády, a ujistily oba státy, že jsou jejich klíčovými spojenci. Netanjahu prezidentovi Baracku Obamovi poděkoval za pomoc při evakuaci velvyslanectví, neuvedl však detaily akce.

Izrael měl od počátku nepokojů obavy z pádu vlády Husního Mubaraka. Vlivné Muslimské bratrstvo několikrát vyzvalo k vypovězení mírové dohody. Protiizraelské nálady navíc posílil srpnový incident, při kterém izraelská hlídka zabila pět egyptských pohraničníků.