Egyptské volby vyhrál islamista Mursí, jsou obavy z nepokojů

Muhammad Mursí

Muhammad Mursí Zdroj: CTK

Vítězem prezidentských voleb v Egyptě se stal islamista Muhammad Mursí, který porazil v druhém kole bývalého premiéra z éry loni svrženého režimu Ahmada Šafíka. Oznámila to dnes v Káhiře volební komise. Panují ale obavy, že po oznámení výsledku tohoto historického volebního klání propuknou v zemi nepokoje. Šafík, který se v minulých dnech označoval za vítěze, se k výsledku dosud nevyjádřil.

Šéf volební komise Farúk Sultan upřesnil, že vítězný kandidát Muslimského bratrstva získal 51,7 procenta, zatímco jeho soupeř 48,3 procenta hlasů. Účast při hlasování o minulém víkendu byla 51 procent. Komise dnes předstoupila před veřejnost s téměř hodinovým zpožděním a zhruba stejně dlouho trval Sultanův projev, než byl oznámen výsledek.

Po vyhlášení propukly v ohromné nadšení tisícovky Mursího přívrženců, kteří se shromáždili v centru Káhiry. Masové projevy radosti byly hlášeny i z palestinského pásma Gazy. Mursí se stal prvním islámským lídrem v čele nejlidnatější arabské země, kde žije na 82 milionů lidí. Kolem 90 procent z nich jsou podle agentury AP muslimové a asi deset procent křesťané.

Šedesátiletý inženýr s diplomem z americké univerzity Mursí v kampani slíbil, že vytvoří umírněnou vládu, která bude zastupovat všechny společenské proudy v zemi. V Egyptě i v zahraničí ale existují obavy, že se bude snažit vnutit zemi islámské principy. „Je otázkou, zda Egypt půjde cestou Turecka, nebo Íránu,“ uvedl komentátor CNN. Turecko je stejně velká muslimská země, kde umírněná islámská vláda udržuje laický stát. Naopak v Íránu vládne tuhý islámský režim.

Egyptské úřady krátce před oznámením výsledků rozmístily další bezpečnostní síly v ulicích metropole a před důležitými státními institucemi. Zatím nebyly hlášeny žádné nepokoje. Napětí, které bylo před vyhlášením výsledků, ale podle komentářů z místa vzrostlo.

Za nástupce svrženého prezidenta Husního Mubaraka, který zemi tvrdě vládl zejména za podpory západního světa 30 let, se v minulých dnech prohlásili oba kandidáti. Jejich přívrženci se před oznámením výsledků shromáždili ve dvou různých čtvrtích Káhiry a vyjadřovali přesvědčení o úspěchu svého kandidáta. Předpokládá se, že mnozí lidé v táboře Šáfika odmítnou úspěch Mursího a zpochybní volby.

Komentáře se také ptají, jakou pravomoc bude nový prezident skutečně mít. Od svržení Mubaraka vládne zemi Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF). Moc má do konce června předat novému prezidentovi, nedávno ale vydala dekret, který pravomoci nové hlavy státu omezuje. Mnozí tento krok chápou jako snahu o prodloužení vojenské vlády. Proti tomu v centru Káhiry již v minulých dnech demonstrovaly tisícovky Mursího přívrženců. Vojenské vedení ale krátce po oznámení výsledků podle egyptské státní televize blahopřálo Mursímu k vítězství.

Bezpečnostní opatření prý úřady posílily po celé zemi. Policie podle místních médií dostala rozkaz „důrazně vystupovat“ proti jakémukoli porušení zákonů. Podle stanic BBC a CNN dostali povolení i střílet.