Egyptský soud poslal na smrt další stovky islamistů

Příznivci bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího

Příznivci bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího Zdroj: CTK/AP

Soud v jihoegyptském městě Mínja vynesl rozsudky smrti nad téměř 700 islamisty za účast v loňské demonstraci. Mezi odsouzenými je také zatčený vůdce Muslimského bratrstva Muhammad Badí. Pouze 50 ze souzených je ve vazbě a ostatní jsou na útěku nebo na kauci na svobodě. Proti rozsudku se mohou odvolat.

V březnu soud vynesl za tentýž čin stejný rozsudek nad 529 jinými lidmi. Tento verdikt dnes soudce zmírnil na doživotí pro 492 z nich a potvrdil pro 37 zbývajících.

Procesy s oběma skupinami se týkají loňských srpnových protestů, které byly mimořádně krvavé. Svolali je stoupenci Muslimského bratrstva kvůli červencovému svržení prezidenta Muhammada Mursího. Ten je nyní sám souzen ve čtyřech kauzách a Muslimské bratrstvo je zařazeno k teroristickým organizacím.

V Mínje tehdy dav rozlícený nad krvavým násilím v Káhiře napadl policejní stanici a o život přišel jeden policista. V Káhiře 14. srpna policie násilím rozehnala tábory, v nichž bratrstvo pořádalo pravidelné demonstrace proti Mursího svržení, avšak o život v ten den přišlo v metropoli na 500 lidí.

Mimořádně krátký proces

Soudní řízení s oběma skupinami lidí byla mimořádně krátká - konala se vždy jenom dvě stání. Vyvolala kritiku ochránců lidských práv i OSN.

K rozsudkům smrti se v Egyptě vyslovuje náboženská autorita a dnes se očekávalo, že soud oznámí, zda muftí březnové rozsudky nad 529 lidmi schválil. Jeho rozhodnutí ale nejsou podle agentury Reuters pro soudy závazná a nemusí se jimi řídit.

Odsouzenci se zřejmě odvolají

Všichni odsouzení mají právo se odvolat a podle egyptských sdělovacích prostředků a právníků se očekává, že odvolací soud verdikty zruší a nařídí nové procesy. Většina z obžalovaných tvrdí, že na demonstraci, o níž se v procesu jedná, vůbec nebyli.

Výše trestu však má být podle znalců důkazem toho, že úřady jsou odhodlány postupovat rozhodně proti Muslimskému bratrstvu, které vyhrálo volby po svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 a do loňska zemi vládlo. Za jeho vlády demonstrovali pravidelně odpůrci islamistů a násilnosti, které dodnes trvají, odradily mnoho z návštěvníků Egypta.

Radek Palata: Egypt: Chléb nad demokracii