Ekonomika Číny opět zpomalila. Všechno v pořádku, uklidňuje vláda

továrna, Čína

továrna, Čína Zdroj: britannica.com

Růst čínské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011 zpomalil na 8,9 procenta z 9,1 procenta ve třetím čtvrtletí a byl nejnižší za dva a půl roku. Tempo růstu ale překonalo odhady analytiků Reuters, kteří očekávali jen 8,7 procenta. Za zpomalením je mimo jiné nižší poptávka po čínském zboží v zahraničí a také boj Pekingu s inflací. Za celý loňský rok ekonomika vzrostla o 9,2 procenta po zvýšení o 10,4 procenta předloni.

Tempo růstu druhé největší ekonomiky světa zpomalilo čtvrté čtvrtletí za sebou. Čínští představitelé ale tvrdí, že zpomalení růstu je v souladu s plánem. Komunistické vedení země zpřísnilo v polovině roku úvěrovou a investiční politiku, aby zchladilo přehřátou ekonomiku a zejména trh s nemovitostmi. Peking také zasahoval proti vysoké inflaci.

Komisař statistického úřadu Ma Ťien-tchang uvedl, že jako ideální vidí růst v rozmezí 8,5 až devět procent, který bude spojený právě s nízkou inflací. Dodal, že růst se bude pravděpodobně ještě zpomalovat v souvislosti se snahou Pekingu zbavit zemi silné závislosti na exportu. Na to, aby Čína více spoléhala na domácí poptávku, tlačí i USA a další zahraniční obchodní partneři.

Poslední data o vývoji čínské ekonomiky nedávají ani jasný povel k uvolnění měnové politiky, ani ale nemírní obavy z dalšího zpomalování. Přesto se díky tomu, že se během roku podařilo stlačit inflaci na 4,1 procenta v prosinci z červencových 6,5 procenta (což byla nejvyšší hodnota za 37 let), čekají od Pekingu kroky pro další stimulaci ekonomiky.

V posledních měsících už začala vláda slibovat více půjček na pomoc průmyslu, který se potýká s dopady poklesu zahraniční poptávky. Hrozí zde tak ztráta pracovních míst a také případné sociální nepokoje. Propad vývozu nejvíc dopadá na menší firmy.

Vývoj tempa růstu HDP Číny (1980-2010)

Vývoj tempa růstu HDP Číny (1980-2010)Vývoj tempa růstu HDP Číny (1980-2010) | indexmundi.com

Čína pohání globální růst. Jak dlouho to vydrží?

S tím, jak Evropa směřuje ke stagnaci a zřejmě i recesi a růst Spojených států je jen pomalý, roste i význam Číny jako motoru celé globální ekonomiky. Podle expertních odhadů ale může letos asijská velmoc počítat jen s růstem mírně přes osm procent.

„Evropská poptávka po čínských výrobcích už zpomalila a velmi pravděpodobně zůstane utlumená. Výhled čínského stavebnictví a trhu s nemovitostmi, které tvoří desetinu tamního HDP, je ale možná ještě varovnější,“ komentoval to pro Reuters Mark Williams z Capital Economics.

Jelikož je Čína také jedním z největších dovozců, pomalejší ekonomický růst by mohl mít globální dopad, pokud sníží poptávku po železné rudě, průmyslových součástkách a dalším zboží z Austrálie, Brazílie či jihovýchodní Asie.