Emiráty zastavily údery proti IS. Kvůli smrti jordánského pilota

Letecké údery proti IS

Letecké údery proti IS Zdroj: U.S. Navy

Spojené arabské emiráty dočasně odvolaly svou účast na leteckých útocích proti bojovníkům Islámského státu. Abú Dhabí poukazuje na to, že protiislamistická koalice nemá žádné plány na záchranu posádek sestřelených letadel.

Emiráty své stíhačky odvolaly ihned poté, co byl v Sýrii zajat jordánský pilot Maáz Kasásb. Ozbrojenci nejprve nabízeli jeho výměnu za vězněnou iráckou extremistku Sadžídu Rišávíovou a dalšího iráckého radikála. Jednání ale ztroskotala a povstalci pilota následně upálili. Jordánsko reagovalo popravou vězněných teroristů.

Spojené státy odchod SAE z koalice přiznaly až nyní. Jordánsko naopak oznámilo, že na zabití svého pilota odpoví dalšími leteckými útoky, které „otřesou zemí“.

Podle deníku The New York Times SAE vyzvaly Pentagon, aby své záchranáře včetně letadel V-22 Osprey přesunul z Kuvajtu na sever Iráku, tedy blíže bojišti. Dokud se tak nestane, Emiráty se do dalšího boje nezapojí.

SAE také měly vyjádřit znepokojení nad rozsáhlým zapojením šíitských milic podporovaných Iránem do boje proti IS. Tyto obavy údajně sdílí i Saúdská Arábie.

Kromě USA, Austrálie, Belgie, Kanady, Dánska, Francie, Nizozemska a Velké Británie se na leteckých úderech proti IS dosud podílely čtyři arabské země – vedle SAE a Jordánska také Saúdská Arábie a Bahrajn. Pozorovatelé ovšem soudí, že účast regionálních spojenců na náletech je víceméně symbolická.