Erdogan před volbami hraje o všechno. Turecká tajná služba zabila lídra Islámského státu, oznámil

Prezident Recep Tayyip Erdogan může po dvaceti letech ztratit moc, potřebuje nyní úspěchy.

Prezident Recep Tayyip Erdogan může po dvaceti letech ztratit moc, potřebuje nyní úspěchy. Zdroj: Profimedia

Prezident Recep Tayyip Erdogan vypadl na pár dní z rozhodující fáze kampaně kvůli zdravotním potížím. Nyní média spekulují o tom, zda už je zcela fit.
Kemal Kiliçdaroglu je lídrem spojené opozice a podle průzkumů má velkou šanci Erdogana porazit.
3
Fotogalerie

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ví, že před klíčovými volbami 14. května musí mobilizovat voličstvo, aby porazil spojenou opozici. V neděli přišel s tvrzením, že se turecké tajné službě podařilo zabít lídra teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Husajna Husajního Kurajšího. Údajně ho dopadla na severu Sýrie poblíž tureckých hranic. Je otázka, zda tato zpráva může zvrátit předvolební vývoj ve prospěch Erdogana. Průzkumy jsou poměrně vyrovnané, mírně navrch v nich má jeho úhlavní rival Kemal Kiliçdaroglu.

„Tato osoba byla včera zneškodněna v rámci operace turecké národní zpravodajské organizace v Sýrii,“ řekl Erdogan k dopadení Kurajšího v nedělním rozhovoru pro televizní stanici TRT Turk. Zpravodajci podle něj vůdce Islámského státu dlouho sledovali. „Budeme pokračovat v boji s teroristickými organizacemi bez jakékoli diskriminace,“ dodal prezident. Jeho tvrzení je v tuto chvíli těžké ověřit, dosavadní informace ale nasvědčují tomu, že k zásahu v oblasti skutečně došlo.

Syrské místní a bezpečnostní zdroje podle al-Džazíry uvedly, že k náletu došlo poblíž severosyrského města Džindaras, které ovládají povstalecké skupiny podporované Tureckem a které patřilo mezi oblasti nejhůře postižené únorovým zemětřesením. Islámský stát nevydal zatím žádné prohlášení.

Dopisovatel agentury AFP v oblasti uvedl, že turečtí zpravodajští agenti a místní vojenská policie podporovaná Tureckem v sobotu vytvořili v Džindarasu uzavřenou zónu. A místní obyvatelé západním agenturám sdělili, že zásah mířil na opuštěnou farmu, která sloužila jako islámská škola.

Abú Husajn Husajní Kurajší převzal vedení IS teprve loni v listopadu poté, co byl zabit Abú Hasan Hášimí Kurajší, jenž vedl tuto teroristickou organizaci od loňského března. Operaci proti němu na podzim podnikla povstalecká Svobodná syrská armáda (FSA), jeho předchůdce se zase odpálil během akce amerických speciálních sil na severu Sýrie.

Teroristická skupina ovládla v roce 2014 rozsáhlá území Iráku a Sýrie a její tehdejší šéf Abú Bakr Bagdádí vyhlásil islámský chalífát v oblasti, která byla domovem milionů lidí. Postupně se ji podařilo operacemi sil podporovaných Spojenými státy a syrských jednotek za pomocí Íránu a Ruska z většiny území vytlačit. Zbývající bojovníci Islámského státu se nyní většinou skrývají v odlehlých oblastech Sýrie a Iráku a stále čas od času podnikají útoky.

Erdogan, kterému po dvou dekádách hrozí ztráta moci, v posledních letech rozšiřoval vliv Turecka ve světě a zahraničními úspěchy se snažil zastínit domácí hospodářské potíže. Úspěšná operace tohoto druhu je bezpochyby jednou z posledních možností, jak ovlivnit nálady v zemi před hlasováním.

Kiliçdaroglu je kandidátem šesti opozičních uskupení, která se snaží porazit dosud vládnoucí Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP) a jejichž hlavní zbraní je nespokojenost řady Turků s vysokou inflací a nedostatečnou reakcí na devastující zemětřesení, které zabilo přes padesát tisíc obyvatel země. Dle některých názorů se od prezidenta odvracejí i konzervativně-náboženské vrstvy.

Erdogan byl navíc v předchozích dnech kvůli zdravotní indispozici nucen zrušit předvolební program, na veřejnosti se opět objevil až v sobotu. Zúčastnil se leteckého veletrhu na bývalém Atatürkově letišti v Istanbulu. Oznámil tam, že Turecko letos vyšle svého prvního astronauta k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na akci dorazil v letecké bundě společně s Ilhamem Alijevem a libyjským premiérem Abdalem Hamídem Dbaíbou a snažil se voliče přesvědčit o tom, že je fit.