Erdoğan vyzval k trvalému rozdělení Kypru. Crew Dragon zamířila na vesmírnou stanici

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan navštívil Severní Kypr. Vyzval k trvalému vytvoření dvou států na tomto ostrově a odmítl snahy o jeho sjednocení.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan navštívil Severní Kypr. Vyzval k trvalému vytvoření dvou států na tomto ostrově a odmítl snahy o jeho sjednocení. Zdroj: Reuters

Posádka lodi Crew Dragon od společnosti SpaceX zamířila na vesmírnou stanici.
Akciím se v minulém týdnu dařilo.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Erdoğan nechce Kyperskou federaci 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan o víkendu navštívil Severní Kypr a podpořil trvalé vytvoření dvou samostatných států na rozděleném ostrově. Nedávné snahy o sjednocení kyperských republik do federace označil za „plýtvání časem“. Erdoğanova provokativní návštěva v době napjatých řecko-tureckých vztahů nicméně rozčílila řadu obyvatel jak v řecké, tak turecké části ostrova a navzdory policejnímu zákazu se proti ní v neděli uskutečnily demonstrace. Někteří turečtí Kypřané vnímají podle deníku The Guardian Erdoğanovy výroky jako vměšování do domácích záležitostí a obávají se, že Turecko má v úmyslu Severní Kypr anektovat.       

Vesmírná mise započala

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovala v noci na dnešek kosmická loď Crew Dragon od soukromé společnosti SpaceX. Míří na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), kam by měla dorazit v úterý ráno středoevropského času. Odlet byl původně plánován již na sobotu, ale Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) jej o den odložil kvůli nepříznivému počasí. Posádku Crew Dragon tvoří čtyři astronauti - Japonec Soiči Noguči a tři Američané Shannon Walkerová, Victor Glover a Michael Hopkins. 

Z trhů a burz 

Na burzách vládl optimismus

Akciové trhy v minulém týdnu převážně posilovaly. Příznivé hospodářské výsledky velkých korporací zjevně převážily nad obavami z dopadů koronaviru. Investory jistě také povzbudily zprávy, že farmaceutické firmy Pfizer a BioNTech jsou blízko vyvinutí účinné vakcíny proti COVIDU-19. Index Dow Jones za celý týden zpevnil o více než čtyři procenta. Širší S&P 500 přidal 2,16 procenta. Podobně reagovaly také burzy v západní Evropě. Největší nárůst zaznamenal za posledních pět pracovních dní francouzský CAC 40, a sice o 8,72 procenta.   

Sloučení platebních gigantů

Italská banka Nexi, která se specializuje na provozování platebních systémů, odkoupí svého konkurenta - dánskou společnost Nets. Nexi za ni zaplatí 7,8 miliardy eur, tedy zhruba 206 miliard korun. Banka před několika dny koupila také dalšího rivala, italskou SIA, a díky těmto krokům se tak nově stane jedním z největších poskytovatelů plateb v Evropě. Tržby Nexi vzrostly ve třetím čtvrtletí o jedno procento na 276 milionů eur, čili asi 7,3 miliardy korun.    

Tweet dne

„Je před námi velký týden, čas se krátí, zatímco se snažíme nalézt společnou řeč se Spojeným královstvím ohledně obchodní dohody.“

Irský ministr zahraničí Simon Coveney přibližuje, v jaké fázi se aktuálně nacházejí brexitové rozhovory mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Zároveň upozorňuje, že tento týden je nezbytné učinit pokrok, neboť času už mnoho nezbývá. Jednání měla být původně uzavřena do poloviny listopadu.  

Stane se dnes

  • V Řecku se v rámci boje s pandemií ode dneška uzavřou až do konce listopadu všechny mateřské a základní školy
  • Proběhne videokonference ministrů zemědělství států Evropské unie. 
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron přivítá v Paříži šéfa americké diplomacie Mikea Pompea.   
  • Německý automobilový koncern Volkswagen odpoledne oznámí na tiskové konferenci své investiční plány na příštích pět let.