Erdoğan zůstane v čele Turecka. Jeho vítězství potvrdila volební komise

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan s manželkou Ermine

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan s manželkou Ermine Zdroj: Reuters

Vláda tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana bude pokračovat dalších pět let.
Lídr turecké opozice Kemal Kiliçdaroğlu
Volby v Turecku
Volby v Turecku
Volby v Turecku
10
Fotogalerie

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan se v neděli večer prohlásil za vítěze druhého kola prezidentských voleb a poděkoval voličům za to, že mu svěřili odpovědnost vládnout zemi dalších pět let. Jeho vítězství již potvrdila i ústřední volební komise. Erdoğanovi, který získal 52,1 procenta hlasů a porazil tak lídra opozice Kemala Kiliçdaroğlua, už poblahopřáli katarský emír Tamim bin Hamad Sání, ruský prezident Vladimir Putin, prezident Francie Emmanuel Macron či maďarský premiér Viktor Orbán.

Kiliçdaroğlu označil nedělní volby za nejvíce nespravedlivé za léta, ukázaly však podle něj vůli lidu změnit autoritářskou vládu. Voleb se mohlo zúčastnit na 61 milionů oprávněných voličů. Nakonec se k volebním urnám dostavilo zhruba 83 procent. V prvním kole byla volební účast na 87 procentech.

Druhé kolo se konalo proto, že 14. května žádný z kandidátů nepřekonal hranici padesáti procent. Erdoğan před dvěma týdny dostal 49,5 procenta hlasů, Kiliçdaroğlu skončil druhý se ziskem 44,9 procenta. Třetí byl s 5,2 procenta hlasů kandidát s krajně pravicovou minulostí Sinan Oğan, který nyní podpořil současného prezidenta. Velké strany Oğanovy volební koalice se ale pro druhé kolo postavily za opozičního lídra.

Svůj hlas dnes vhodili do volební urny oba prezidentští kandidáti. Erdoğan volil s manželkou v Istanbulu, Kiliçdaroğlu v Ankaře. „Abychom se zbavili tyranského režimu a nastolili skutečnou demokracii, apeluji na všechny občany, aby šli k volbám. Tyto volby se konají za obtížných podmínek kvůli pokusům o podvod, ale věřím, že občané jsou svobodní a ochotní jít volit,“ řekl Erdoğanův rival po hlasování.

Někteří Turci přišli v neděli hlasovat i se svými domácími mazlíčky, podle agentury Bianet například s kočkami či psy. Na sociálních sítích vyvolalo také pozornost video z volební místnosti v Istanbulu, kam přišla žena volit i se svou ovcí.

Turecko v současnosti drtí ekonomické potíže. Hospodářství země v uplynulém roce vzrostlo o 5,6 procenta, což je jedno z nejvyšších temp v rámci skupiny G20. Zároveň se ale země potýká s mimořádně vysokou inflací, která se v říjnu meziročně vyšplhala na 85 procent, což bylo nejvíce za čtvrtstoletí.

Úřadujícímu prezidentovi hrálo do karet, že v poslední době se růst cen zpomalil, v březnu dosahoval meziročně padesáti procent. Erdoğan v předvolební kampani sliboval, že inflaci stlačí na jednociferné hodnoty.

Erdoğan je označován za nejvlivnějšího tureckého lídra od dob zakladatele moderního tureckého státu Kemala Atatürka. Poprvé ho zvolili prezidentem hned v prvním kole voleb v srpnu 2014, funkci obhájil rovněž v prvním kole v roce 2018. Předtím byl od roku 2003 premiérem.

Za dvě desítky let u moci se Erdoğan stal také významným hráčem na mezinárodní politické scéně. Jeho vládu nicméně dlouhodobě kritizují humanitární organizace i západní politici za autoritářství, nedodržování lidských práv či ohrožování sekulárního systému. Prezidentovou popularitou otřáslo i letošní ničivé zemětřesení na východě Turecka, které si vyžádalo přes 50 tisíc obětí. Opozice a někteří přeživší tragédie obviňovali Erdoğanův kabinet, že v krizové situaci reagoval příliš pomalu a neefektivně.

Ekonom Kiliçdaroğlu stojí v čele turecké opozice od roku 2010. Na začátku letošního března se na jeho kandidatuře shodlo šest tureckých opozičních stran. V rámci předvolební kampaně čtyřiasedmdesátiletý Kiliçdaroğlu hodně využíval sociální sítě, kde prezentoval svůj skromný způsob života, na hony vzdálený okázalosti prezidentského paláce. V případě svého zvolení sliboval návrat k prosperitě a demokratickému parlamentnímu systému.