Eskalace násilí v Egyptě si vyžádala už 42 mrtvých. Muslimské bratrstvo vyzývá k povstání

Polní nemocnice v Káhiře. Při střetech armády a příznivců Muslimského bratrstva zemřelo už 42 lidí.

Polní nemocnice v Káhiře. Při střetech armády a příznivců Muslimského bratrstva zemřelo už 42 lidí. Zdroj: ctk/ap

Při dnešních střetech islamistů s armádou zemřelo v egyptské Káhiře nejméně 42 lidí. Muslimské bratrstvo po prudké eskalaci konfliktu odložilo dosavadní mírovou rétoriku a volá po povstání proti vojenské vládě.

Přestřelka propukla u kasáren, ve kterých je zadržován svržený prezident Muhammad Mursí. Podle zdravotníků bylo zraněno přes 320 lidí. Armáda uvedla, že budovu Republikánské gardy napadla „teroristická skupina“, která zabila jednoho vojáka a dalších 40 zranila.

Oficiální mluvčí Muslimského bratrstva Gehad Haddad ale tvrdí, že střelba začala ve chvíli, kdy před kasárnami začala protestní modlitba vsedě. „Modlili jsme se za úsvitu, když jsme uslyšeli střelbu… Stříleli na nás slzným plynem, broky, gumovými projektily - vším. Pak použili ostré náboje,“ řekl agentuře Reuters jeden z protestujících. Podle bratrstva při přestřelce zemřelo 53 jeho přívrženců.

Dočasná egyptská vláda ustanovila soudní výbor, který má vyšetřit pokus demonstrantů o obsazení kasáren. Zároveň vyjádřila „hluboké politování“ na tím, že střet vyústíl v desítky mrtvých. Liberální kandidát na viceprezidenta Muhammad Baradej vyzval ke klidu. Země podle bývalého šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii „s krajní naléhavostí“ potřebuje usmíření znepřátelených stran.

Konzervativní islamistická strana Núr, která původně podporovala vojenskou intervenci, ale už bezprostředně po přestřelce oznámila, že se stahuje z jednání o přechodné vládě a uspořádání předčasných voleb. Núr je druhou nejsilnější islamistickou stranou zemi, bez její podpory se jakékoli nové vládě zřejmě nepodaří získat přízeň konzervativních muslimů. Podpora vlády ze strany Muslimského bratrstva je prakticky vyloučena. Armáda ujišťuje, že nová armáda vznikne navzdory dnešním událostem.

Armáda tvrdí, že sesazení prezidenta nebylo převratem. Vojáci tak prý jen vyhověli vůli lidu po stotisícových protestech, které volaly po demisi hlavy státu. Muslimské bratrstvo označilo svržení Mursího za „puč“ a vyzvalo k mírovému odporu.