EU chce pomoci syrské opozici uvolněním ropného embarga

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: profimedia.cz

Evropské unie se chystá uvolnit ropné embargo vůči Sýrii, aby pomohla syrské opozici a civilnímu obyvatelstvu. Uvedl to dnes vysoký unijní představitel, podle něhož o tom rozhodnou v pondělí ministři zahraničí EU na zasedání v Lucemburku.

Ministři schválí právní ustanovení, které má umožnit větší pružnost celého sankčního režimu a především dodávky ropy a paliv z území ovládané povstalci. Tento čin je součástí záměru EU pomoci syrským rebelům v jejich boji proti režimu, který již trvá dva roky a ve kterém zemřelo asi 70 tisíc lidí. Vlády zemí EU zakázaly nákup ropy ze Sýrie v roce 2011.

„Povolení nákupu ropy bude schváleno až se představitelé EU domluví s Národní koalicí sil revoluce a syrské opozice“ řekl jeden z diplomatů agentuře Reuters. Zrušení sankcí ze strany EU pravděpodobně posílí věrohodnost syrské Národní koalice mezi syrskými, protirežimně smýšlejícími obyvateli.

Zrušení sankcí je spíše symbolický akt

Podle expertů však zrušení sankcí pravděpodobně nepřinese významnější ekonomické výsledky, zejména kvůli tomu, že evropské ropné společnosti nebudou ochotny se zapojit do konfliktu a rebelové nebudou schopni ve válečných podmínkách zajistit potřebnou infrastrukturu pro transport a těžbu ropy. Rebelové mají pod kontrolou některé ze syrských ropných polí, včetně těch ve východních guvernorátech Hasáka a Dajr az-Zaur, tyto oblasti jsou ovšem náchylné k bombardování vládními vojsky.

Odstranění ropných sankcí „je v tuto chvíli do značné míry iluzorním opatřením. Režim udělá cokoli bude moci, aby jim zabránil dostat ropu ze země a to včetně zapojení vzdušných sil“ řekl pro Reuters Julien Barnes-Dacey z Evropské rady.

Syrská ropná produkce od začátku války poklesla. Americká vládní data naznačují, že v říjnu 2012 vyvážela Sýrie 153 tisíc barelů za den, což bylo o 60 procent méně než v březnu 2011, kdy válka začala.

Obnovíme obchod s ropou, nikoli se zbraněmi

Podle zdroje ČTK nebude EU rozhodovat o zrušení embarga na dodávky zbraní, které požadují Francie a Británie. Tato otázka ale musí být vyřešena do konce května, kdy přestanou platit nynější unijní sankce. Unie sankce vůči Sýrii obnovila na konci února jen na tři měsíce právě proto, aby je bylo možné podle vývoje znovu upravit. Britský a francouzský požadavek na uvolnění zbrojního embarga totiž další státy EU nepodporují. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg například v březnu v Bruselu řekl, že je proti, protože v oblasti je zbraní dost.

V současné době mohou vlády a firmy z EU rebelům poskytovat technickou asistenci a prodávat nezbraňové vybavení určené civilistům.