EU je v bodě zlomu. Chystá plán, jak dál

vlajky EU

vlajky EU Zdroj: profimedia.cz

Dluhovou a hospodářskou krizí oslabená Evropská unie dospěla do bodu, kdy potřebuje nová pravidla, chce-li přežít. Náznaky, že se na nich pracuje, povzbudily paradoxně trhy. Výsledkem konzultací Bruselu s Evropskou centrální bankou a euroskupinou má být akční plán, který načrtne, jak bude EU vypadat za několik let. Představen bude v závěru měsíce.

„Je pravda, že vrcholní představitelé čtyř institucí pracují na opatřeních k prohloubení integrace v ekonomické a finanční oblasti. Dosud jsme připomínali spíše hasiče než stratégy, kteří by dokázali dlouhodobými opatřeními uklidnit finanční trhy,“ uvedl pro deník E15 český eurokomisař pro rozšíření a politiku sousedství Štefan Füle. „Nejsme schopni ubránit jednotlivé členské státy před tlakem finančních trhů. Proto se v návrzích hovoří o bankovní a dluhové unii,“ řekl.

Bankovní unie znamená, že by velké národní banky měly přístup k financím EU, dluhová unie by ručila za závazky problémových ekonomik.

Nutnost přijetí nového jízdního řádu podtrhují obavy o situaci na Kypru a ve Španělsku. Euro přesto vůči dolaru výrazně posílilo, stejně jako většina západoevropských akcií. Důvodem je přesvědčení investorů, že stav je natolik vážný, že vrcholné instituce zasáhnou. Pozitivně zafungovala i zpráva, že ve čtvrtek vystoupí šéf amerického Fedu Ben Bernanke.

Informaci německého listu Die Welt, že nové scénáře z pera obou vrcholných institucí, Evropské centrální banky a euroskupiny, upřednostňují měnovou unii na úkor zbytku členských zemí bez eura, komisař Füle odmítá.

„Myslím, že není pravda, že by někdo chtěl rozdělovat Evropskou unii. Ale musí přestat ukrajování nejslabších článků v euroklubu salámovou metodou. Síla eurozóny je v jejím fungování jako celku,“ připomíná Füle. „Přišla doba, kdy je třeba zopakovat, že budoucnost unie stojí na budoucnosti eura,“ připouští nicméně.

Summit, který se sejde za tři týdny v Bruselu, považují zdroje deníku E15 za opravdu klíčový. Třebaže nepůjde o jednorázový počin, nýbrž start „běhu na dlouhou trať“.

K přehodnocení názoru, že stačí dílčí technická opatření především úsporného rázu, na něž kladlo důraz Německo, vedla kromě opakovaných potíží na periferii také volba nové hlavy státu ve Francii. Její prezident François Hollande preferuje hospodářský růst.

„Signál, který summit vyšle, musí být jasný: chceme udržet euro a víme, jak na to,“ tvrdí nejmenovaný zdroj. Zároveň jde o velkou výzvu pro Dány, kteří v čele unie končí – vědomí, že po nich přijdou na řadu nevyzpytatelní Kypřané, je nutí udělat tak velký kus práce, jak je to jen ještě možné.