EU kvůli Ukrajině svolala mimořádný summit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Šéfové států či vlád Evropské unie se ve čtvrtek sejdou na mimořádném summitu v Bruselu, aby jednali o posledním vývoji na Ukrajině a o možnostech, jak snížit napětí. Oznámil to dnes unijní prezident Herman Van Rompuy, který vrcholnou schůzku "osmadvacítky" svolal.

Čtvrteční summit by podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka mohl vyhodnotit, zda EU pozastaví s Ruskem rozhovory o vízové liberalizaci. Na tomto opatření se dnes šéfové diplomacií členských států v Bruselu jednomyslně shodli, pokud se situace na Krymu neuklidní.

„Porušilo se něco, co bylo svaté. Hranice státu byly zpochybněny tím, že je překročila vojska a že nějaký parlament nějaké země rozhodne o tom, že jeho vojsko půjde normalizovat situaci do vedlejší země,“ řekl Zaorálek po bruselském jednání. Dodal, že pokud nedojde k „deeskalaci situace v nejkratší době“, je Brusel připraven pozastavit rozhovory o uvolnění vízové povinnosti a o připravované dohodě mezi EU a Ruskem.

„První, kdo to bude moci posoudit, … je čtvrteční schůzka premiérů,“ řekl šéf české diplomacie o nejbližším termínu, kdy by EU mohla vyhodnotit vývoj na Krymu.

Ačkoli Zaorálek navrhoval vůči Rusku tvrdší postup, výsledek dnešní schůzky nepovažuje za neúspěch. Za klíčovou označil jednoznačnou shodu v tom, že ministři zahraničí označili postup Ruska za „akt agrese“ a za „kroky, které jednoznačně porušují základní principy mezinárodního práva“. Podrobnosti o tom, kdo zastával vůči Rusku mírnější postoj, nesdělil.

Ministři zahraničí také podpořili vyslání pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Ukrajinu. „Pokud by se jí nepovedlo ustavit kvůli nesouhlasu Ruska, tak jsme připraveni vyslat pozorovací misi Evropské unie,“ vysvětlil Zaorálek.

K návratu ruských vojáků na základnu v krymském Sevastopolu, kterou má Rusko od Ukrajiny pronajatou, dnes vyzvala šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. „Chceme vidět stažení jednotek zpět do kasáren,“ řekla. V opačném případě je podle ní unie připravena přistoupit k „cíleným opatřením“ proti Rusku.

„V závěrech rady jsme uvedli, že územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny byly zcela zjevně porušeny agresivním počínáním ruských ozbrojených sil. Požadujeme od Ruska, aby své jednotky stáhlo a začalo plně uskutečňovat rusko-ukrajinské dohody o postavení černomořské flotily. Vyzýváme také Rusko okamžitě začít jednání s Ukrajinou,“ citovala šéfa slovenské diplomacie Miroslava Lajčáka agentura Interfax.

Vedle Krymu jednali ministři zahraničí EU i o sankcích vůči předákům režimu svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Týkat se budou těch, kteří zpronevěřili majetek a kteří nesou odpovědnost za krvavý postup vůči protivládním demonstrantům na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdanu).

David Klimeš: Putin spojuje

Blahoslav Hruška: Každý svého Ukrajince