EU letos vydělí na humanitární pomoc členským zemím 300 milionů eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Členské země Evropské unie dnes souhlasily se vznikem mechanismu, který umožní podpořit ten členský stát, který se potýká s humanitární krizí. Evropská komise nedávno věc navrhla s cílem pomoci především Řecku, kde se po uzavření balkánské migrační trasy začaly hromadit desetitisíce migrantů. V letošním roce by mělo být k dispozici 300 milionů eur (8,1 miliardy korun), v dalších dvou letech vždy po 200 milionech.

„Je to humanitární pomoc, kterou bude možné do budoucna poskytnout členské zemi Evropské unie,“ připomněl český ministr zahraničí. Potřebné prostředky půjdou podle Zaorálka z rozpočtu EU, zatím ale není jasné, ze které konkrétně části. Potřebné změny rozpočtu musí ještě schválit europarlament.

„Rozhodnutí ukazuje, že EU v těžké době Řecko podpoří. Předsednická země udělá vše, co půjde, aby byly potřebné prostředky mobilizovány co nejdříve,“ poznamenal dnes nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders. Právě Holanďané nyní unijním jednáním předsedají.

Mechanismus, se kterým Evropská komise přišla před dvěma týdny, je navržen obecně. Využít jej tak bude možné také třeba v případě epidemií, teroristického útoku či ekologické katastrofy nebo havárie velkého rozsahu.

Evropská unie nemá v současnosti nástroj, který by centrálně umožňoval reakci na humanitární krizi v členské zemi stejným způsobem, jakým je to možné mimo území unie

Pomoc má být poskytována v úzké koordinaci s úřady dotčeného členského státu a za spolupráce agentur OSN a dalších mezinárodních a nevládních organizací, které budou mít znalosti konkrétní situace.

Evropská unie nemá v současnosti nástroj, který by centrálně umožňoval reakci na humanitární krizi v členské zemi stejným způsobem, jakým je to možné mimo území unie. Například v Řecku ale už jednotlivé členské země i EU s řešením humanitární situace pomáhají. Až byla uzavřena balkánská trasa na Makedonských hranicích, je nyní v této zemi okolo 35 tisíc uprchlíků, často v nevyhovujících podmínkách.

„Je to území EU a záběry z některých těch táborů jsou skutečně unie nedůstojné a Řecko pomoci potřebuje,“ prohlásil dnes například slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.