EU navrhla poskytnout Tunisku půjčku ve výši půl miliardy eur

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk/ap

Evropská komise (EK) navrhla poskytnout Tunisku další půjčku ve výši až půl miliardy eur (13,5 miliardy korun), aby podpořila tamní ekonomiku. Protesty kvůli špatným životním podmínkám vedly v roce 2011 k takzvané jasmínové revoluci a pádu režimu autoritářského prezidenta Zína Abidína bin Alího.

Vývoj v Tunisku tehdy vedl k vlně lidových protestů i v jiných zemích, která vešla ve známost jako arabské jaro. Před několika týdny se nepokoje v Tunisku vinou špatné hospodářské situace a vysoké nezaměstnanosti rozhořely znovu. Protestům v obou případech přecházely tragické události. Zatímco před pěti lety se zapálil pouliční prodavač zeleniny, kterému zkonfiskovali vozík, nejnovější protesty odstartovala sebevražda jednoho nezaměstnaného muže.

Tunisku se sice podařilo přijmout novou ústavu a země bývá označována jako modelový příklad přechodu k demokracii, z hlediska hospodářských reforem ale vývoj tak rychlý není. Země se také stále potýká s terorismem islámských radikálů. „Podpora, kterou jsme navrhli, je součástí širšího úsilí EU pomoci Tunisku překonat vážné ekonomické obtíže, které jej sužují od začátku politického a ekonomického transformačního procesu,“ uvedla EK.

Islámští radikálové loni v Tunisku spáchali tři útoky, které obzvláště těžce dolehly na cestovní ruch v zemi. Turistika je pro tuniskou ekonomiku důležitým zdrojem příjmů. Nejnovější finanční podpora bude ve formě výhodných střednědobých půjček. EU k ní přikročila na žádost Tuniska.