EU odmítá jednat separátně se Skotskem kvůli brexitu

Skotští nacionalisté na náměstí5 George Square v Glasgow

Skotští nacionalisté na náměstí5 George Square v Glasgow Zdroj: Stepan Bruner, E15

Lídři Evropské unie jednoznačně odmítli jednat separátně se Skotskem, jehož premiérka Nicola Sturgeonová dnes navštívila Brusel, aby se pokusila zachránit vazby s unií i po odchodu Británie z této mezinárodní organizace. Většina Skotů v britském referendu minulý týden hlasovala pro setrvání v unii; celkový výsledek referenda je však opačný.

Proti komunikaci se Skotskem se vyslovili jak organizátor unijních summitů Donald Tusk a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, tak francouzský prezident François Hollande či španělský premiér Mariano Rajoy.

Ten se také ozval nejrazantněji, když řekl, že Skotsko nemá pravomoc vyjednávat s Evropskou unií. Španělský politik odmítá jednostranné kroky skotské vlády především s ohledem na separatistické úsilí Katalánska, proti kterému španělská vláda bojuje. „Jednání budou probíhat se Spojeným královstvím, nikoli s částí Spojeného království,“ reagoval také Hollande.

Přečtěte si:

Juncker, který měl naplánovanou schůzku se Sturgeonovou vpodvečer, podotkl, že „Skotsko získalo právo, aby bylo vyslechnuto v Bruselu“. „Takže budu pečlivě naslouchat tomu, co mi premiérka řekne,“ sdělil Juncker. „Ale nemáme v úmyslu, ani Donald Tusk ani já, zasahovat do vnitřního britského procesu. Není to naše povinnost ani naše práce,“ upozornil Juncker.

Zatímco Tusk dnešní schůzku se Sturgeonovou odmítl jako nevhodnou, šéfku skotské vlády už přijal předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Ten řekl, že „naslouchal pozorně a hodně se toho dozvěděl“. Šéf frakce evropských socialistů v Evropském parlamentu Gianni Pittella řekl, že cítí sympatie ke skotskému postoji, ale že jde o věc, která se musí vyřešit uvnitř Británie.

Sturgeonová po referendu o vztahu k EU nevyloučila nové referendum ve Skotsku o nezávislosti na Británii. V roce 2014 se Skotové vyjádřili pro setrvání v Británii. V předreferendové kampani byli ovšem tehdy mimo jiné zastrašováni argumentem, že s nezávislostí by opustili i EU.