EU plánuje volný obchod s Thajskem

Jako každé rozvíjející se velkoměsto „třetího světa“ nabízí Bangkok kontrasty nového a starého. Na snímku vlevo rušná tržnice v China Townu. Koupíte tu zlaté šperky i pečenou husu.

Jako každé rozvíjející se velkoměsto „třetího světa“ nabízí Bangkok kontrasty nového a starého. Na snímku vlevo rušná tržnice v China Townu. Koupíte tu zlaté šperky i pečenou husu. Zdroj: Lide a Zeme, Jiri Palenicek

Evropská unie zahájila rozhovory s Thajskem ohledně uzavření dohody o volném obchodu. Měla by umožnit rozšíření obchodních kontaktů mezi oběma partnery, uvedl server Deutsche Welle.

„Jsem přesvědčen, že tato dohoda přispěje k dalšímu posílení našich vzájemných vztahů,“ řekl v Bruselu po setkání s thajskou premiérkou Jinglak Šinavatrovou předseda Evropské komise José Barroso. „Doufáme, že se rychle dohodneme,“ uvedla Šinavatrová.

Do zemí EU se z Thajska v roce 2011 dovezlo zboží v hodnotě okolo 18 miliard eur, vývoz zboží v opačném směru činil asi 12 miliard eur. Na seznamu nejdůležitějších obchodních partnerů evropské sedmadvacítky obsadilo Thajsko 24. příčku. Naopak do EU směřuje deset procent zahraničního obchodu Thajska. Země se každoročně stává cílem 5,5 milionu Evropanů na cestách, prohlásila Šinavatrová.

Přístupová cesta do jižní Asie

Poté, co ztroskotala jednání o volném obchodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO), vzrůstá zájem EU o uzavření bilaterálních dohod, v Asii to bylo zatím naposledy před dvěma lety s Koreou. Plánuje se také uzavření obdobné smlouvy se Singapurem, brzy by měla začít rovněž jednání s Japonskem.

Jedním z témat summitu EU, který se uskuteční v příštím týdnu, by měla být otázka dohody o volném obchodu s největší ekonomikou světa – USA.

Thajsko pro Evropskou unii představuje strategický přístupový bod k dalším asijským trhům. Podle Barrosa je v zájmu EU stále těsnější spolupráce s členskými státy Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). „Thajsko je ústředním hráčem oblasti ASEAN,“ dodal Barroso.