EU potvrdila, že obchodní dohoda s Ukrajinou je odložena do roku 2016

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem (vlevo) a unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem při podpisu asociační dohody

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem (vlevo) a unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem při podpisu asociační dohody Zdroj: ctk/ap

Členské země Evropské unie oficiálně potvrdily, že platnost obchodní dohody s Ukrajinou se odkládá do začátku roku 2016. Domluveno to bylo už dříve tento měsíc. V reakci na Ruskem několikrát formulované přání měnit obsah smlouvy ale také zdůraznily, že asociační dohoda mezi EU a Ukrajinou je dvoustranným dokumentem. Případné změny v něm tedy může navrhovat jen jedna z jejích stran a souhlasit s nimi musí strany obě.

Na odložení platnosti dohody o volném obchodu, která je součástí asociační smlouvy mezi EU a Ukrajinou, se 12. září v Bruselu dohodl eurokomisař pro obchod Karel De Gucht s ukrajinským ministrem zahraničí Pavlo Klimkinem a ruským ministrem hospodářského rozvoje Alexandrem Uljukajevem. Rusko se zavázalo, že po oněch 15 měsíců nezmění své obchodní vztahy s Ukrajinou, jak v případě spuštění dohody původně hrozilo.

EU slíbila prodloužení platnosti jednostranného uvolnění přístupu ukrajinského zboží na unijní trh, které dosud platí jen do počátku listopadu. Tehdy měla místo onoho dočasného opatření začít původně platit vzájemná dohoda o volném obchodu. Dnes o tom unijní země ještě nerozhodly.

Rusové ale vzápětí po domluvě z 12. září začali dávat najevo, že si přejí trojstranná jednání o úpravě obchodní dohody mezi osmadvacítkou a Ukrajinou. Dopis v tomto smyslu napsal ruský prezident Vladimir Putin šéfovi Evropské komise Josému Barrosovi. Podle listu Financial Times v něm také varoval, že Rusko spustí odvetná opatření už v případě, že Ukrajina začne například odpovídajícím způsobem upravovat svou legislativu.

Změnu nechce nikdo

Členské země Ukrajinu naopak vybídly, aby pokračovala s reformami a hospodářskou modernizací v souladu s relevantními částmi asociační smlouvy. „Obecné povědomí a pocit je, že ruská strana - tedy ani prezident Putin - v zásadě nemůže zasahovat do bilaterálního vztahu mezi Evropskou unií a Ukrajinou,“ řekl český velvyslanec při EU Martin Povejšil. Je podle něj zřetelné, že EU ani Ukrajina se změnou uzavřené dohody nepočítá a měnit ji nechce.

Povejšil doplnil, že jednostranné otevření evropského trhu vůči Ukrajině dnes ještě nebylo definitivně odsouhlaseno. „Důvody jsou věcné a procedurální,“ poznamenal. Komise návrh předložila minulý pátek, ještě musí projít standardním kolečkem diplomatických jednání, musí s ním souhlasit země EU i europarlament. „V zásadě jsme pořád ještě v limitu. Na schválení těchto opatření máme přesně jeden měsíc,“ dodal velvyslanec.