EU připravuje nové sankce proti Rusku, vyhlásí je prý za týden

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise Zdroj: CC BY 2.0: Sebastien Bertrand via Flickr

Evropská unie hodlá v reakci na ruský postup na Ukrajině výrazně omezit aktivity ruských bank se státní účasti na finančních trzích a podvázat hospodářský rozvoj Ruska do příštích let. Vyplývá to z informací z bruselského jednání diplomatů Evropské unie, kteří jednali o takzvaných sektorových sankcích proti Moskvě.

Podle informovaných zdrojů by se sankce mohly týkat kapitálového trhu, obrany nebo moderních technologií využitelných v energetice. Zablokovat by měly i obchod se zbraněmi, plánovaný francouzský prodej výsadkové lodi Mistral Rusku by ale zasáhnout nejspíš neměly.

Státy EU chtějí znemožnit přístup ruských firem na akciové trhy. Finanční sankce prý mohou dále zahrnovat zákaz odkupu ruských bankovních dluhů nebo nákupu akcií ruských bank, v nichž má ruský stát většinový podíl. Tyto banky loni čerpaly téměř polovinu svých kapitálových potřeb ve výši 15,8 miliardy eur na trzích EU.

Podle analytiků takové opatření ruskou ekonomiku vážně poškodí, zhorší už nyní pochmurné vyhlídky pro letošní rok a založí předpoklady pro citelný hospodářský propad. Zákaz se ale nemá týkat obchodu s ruskými státními dluhopisy.

Sikorski: Součást sankcí může být i omezení obchodu se zbraněmi

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v úterý novinářům sdělil, že součástí protiruských sankcí by mohl být rovněž obchod se zbraněmi. Kontroverzní otázkou je zejména plánovaný prodej francouzských výsadkových lodí Mistral Rusku, který Paříž navzdory protestům unijních partnerů odmítá zrušit.

Podle agentury Reuters návrh na zbrojní embargo součástí navrhovaných sankcí je, nebude se ale týkat už uzavřených kontraktů. Smlouvu s Ruskem o prodeji výsadkových lodí uzavřela Francie v roce 2011. Sankce mají zahrnovat zákaz prodeje vrtných souprav pro podmořskou těžbu, pro těžbu břidlicového plynu a pro průzkum ložisek v Severním ledovém oceánu.

Podle německé vlády by sankce proti sektorům ruské ekonomiky mohly být zavedeny do konce července, pokud se Moskva rychle nepřičiní o ukončení krize na východní Ukrajině. Agentuře Reuters to dnes v Bruselu sdělily unijní zdroje. Postih by ale podle Berlína měl mít časový limit, aby bylo možné vrátit se k normálnímu režimu.

Nové protiruské sankce nevstoupí v platnost dříve než příští týden, řekl v Bruselu novinářům mluvčí Evropské komise Jonathan Todd. „Diskuse bude příští týden pokračovat. Členské státy musejí rozhodnout o dalším postupu a Evropská komise předloží příslušné legislativní návrhy. Ty pak budou muset členské státy schválit, nejspíš příští týden,“ vysvětlil Todd.