EU zakročí proti pašerákům lidí, námořní operace dostala zelenou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Evropa bude bojovat proti pašerákům migrantů ve Středomoří. Ministři zahraničí Evropské unie schválili spuštění námořní operace EUNAVFOR-Med. Do operace se zapojí 12 států (bez Česka) a nasazeno v ní bude pět námořních jednotek, dvě ponorky, tři záchranářské letouny a po dvou bezpilotních letounech a vrtulnících.

Tento arzenál bude mít v první fázi za úkol shromáždit co největší množství informací o pašeráckých sítích či o lodích užívaných k přepravě migrantů. Těch jen letos do Evropy dorazilo už přes sto tisíc a tisíce jich cestu nepřežily. „Cílem nejsou samotní uprchlíci, ale ti, kdo na jejich životech a ještě častěji smrti vydělávají. Operace je součástí naší snahy zachraňovat životy,“ uvedla šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová.

Teprve součástí dalších fází by bylo vstupování na paluby pašeráckých lodí, jejich odklánění z kurzu a případně ničení prázdných plavidel. Tato opatření jsou ale až součástí dalších fází operace, které vyžadují přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN a souhlas případně dotčených zemí, jako je Libye.

Její schválení komplikuje podle diplomatických zdrojů zejména Rusko, které má v radě právo veta a svou podporu podmiňuje mimo jiné souhlasem libyjské vlády s operacemi v jeho vodách. Destabilizovaná Libye však nemá centrální vládu, která by kontrolovala celou zemi.

Tomu odpovídá i situace u jejích břehů. Podle představitelů EU se nedávno ocitly pod palbou raket obchodní lodě. Ozbrojení převaděči navíc vyhrožovali posádkám, které chtěly migrantům pomoci.

O rezoluci RB OSN ministři v Lucemburku jednali se šéfem OSN Pan Ki-munem. „Z naší strany zazněl apel, že přijetí této rezoluce je pro nás klíčové, aby bylo možné co nejdřív začít naplno operaci ve Středozemním moři,“ přiblížil Zaorálek jednání s Panem. Kdy by rezoluce mohla být přijata, prý ale šéf světové organizace nenaznačil. Podle Mogheriniové jednání v OSN pokračují.

Začíná se hned

„S uváděním první fáze do praxe začneme v příštích dnech,“ uvedla Mogheriniová. „Není to to řešení (migrační krize), ale je to součást řešení, které ztíží život pašerákům,“ dodal ke schválené fázi operace nejmenovaný unijní diplomat.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek tuto první fázi však nepovažuje dostatečné opatření. „Já se domnívám, že ta akce, která by zavčas likvidovala ty pašerácké a pirátské lodě, by mohla opravdu výrazně zkomplikovat život organizovanému zločinu a těch, kteří jsou napojeni na tento byznys,“ uvedl.

Řecko přes víkend zachránilo přes tisíc uprchlíků
ecká pobřežní stráž musela od pátku přispěchat na pomoc více než tisícovce uprchlíků, kteří se dostali do potíží v Egejském moři. Během 37 výjezdů její lodě pomáhaly běžencům u ostrovů Samothraki, Lesbos, Chios, Samos, Agathonisi a Farmakonisi.
Řecko letos zažívá velký nárůst počtu uprchlíků, od začátku roku jich už do země dorazilo přes 55 tisíc, většina z nich po moři. Je to šestinásobek proti stejnému období loni.
Větší uprchlická vlna je patrná od takzvaného „arabského jara“, tedy zhruba od roku 2011, kdy se v severní Africe zhroutilo několik režimů. Znovu nabyla na síle zejména kvůli protahující se občanské válce v Sýrii a neutěšeným poměrům v autoritářské Eritreji. Nejvíce běženců ale přes Středozemní moře míří do Itálie.
Zachránění migranti v Řecku

Migranti jsou ochotní riskovat cokoli za lepší život v Evropě