EUobserver: Ruská informační válka proniká do Litvy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC: (CC BY-SA 2.0) / Guillaume Speurt/wikimedia.org

V Litvě je obtížné najít někoho, kdo by nevěřil, že v zemi nabírá na intenzitě propagandistická kampaň Ruska. V médiích se objevuje stále více prosovětských komentářů. Moskva navíc hrozí znovuotevřením trestních případů vůči Litevcům, které odmítli sloužit v sovětské armádě. Úřad národní bezpečnosti obyvatele Litvy vyzval, ať si dají pozor, aby se nestali oběťmi špionáže, píše server EUobserver.

Řada lidí věří tomu, že Rusku se podařilo dosáhnout stanoveného cíle, tedy vytvořit paniku a přimět obyvatele, aby nevěřili státu a spojencům. Někteří ale zastávají názor, že strategie Kremlu vedla k tomu, že se Litevci semkli a dokážou jasným způsobem vyhodnotit skutečnosti.

„Neměli bychom zapomenout, že rozpoutání paniky je klíčovým elementem informační války,“ řekl litevskému rozhlasu psycholog Gediminas Navaitis. To se podle něj odráží také v otázkách typu „opravdu nás NATO přijde bránit?“, které si veřejnost klade zbytečně. „Jako kdybychom sami nebyli součástí NATO,“ vysvětluje.

„Lidé mají pocit, že probíhá informační válka,“ říká politický analytik Nerijus Maliukevičius. „Problémem je, že tento názor nesdílí většina spojenců. Souhlasí s námi Lotyšsko a Estonsko, ale v Evropě obecně to není považováno za geopolitickou hrozbu.“ V Litvě žije asi 175.000 etnických Rusů, kteří tak tvoří šest procent tamější populace. Podle Maliukevičiuse existuje analogie mezi počínáním Ruska a islamistickými skupinami, které se snaží radikalizovat mladé evropské muslimy.

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová nedávno navrhla ustanovení, podle něhož by reportéry šířící informace, které podněcují k válce a narušují nezávislost, mohla čekat pokuta až 30 tisíc eur, tedy 824 tisíc korun. Další navrhované opatření nařizuje, aby se převzaté ruské vysílání objevovalo v oficiálním jazyce Evropské unie. Podle prezidentky jsou pozměňovací návrhy zákona překládány „s ohledem na zvýšenou četnost informačních útoků a nepřátelské propagandy“.

Externí zdroje

Konzervativní opoziční poslanec Kestutis Masiulis se domnívá, že obyvatelé si začínají uvědomovat, že internetové protilitevsky laděné komentáře protkané nostalgií po sovětských časech „šíří“ externí zdroje. „Dříve si lidé mysleli, že jde o hlas národa. Řada z nich se ale nyní od podobných komentářů distancuje a uvědomuje si, že jde o věci, které píší účastníci diskuzí záměrně zasílající provokativní informace ze speciálních institucí v Rusku.

Litevský úřad národní bezpečnosti vydal brožuru s radami, jak poznat špióna a jak se vyvarovat prozrazení informací tajným agentům. Úřad tak učinil v reakci na dotazy lidí a posílení špionážních aktivit v zemi. Vláda ve Vilniusu před cestou do Ruska varovala litevské občany, kteří na počátku 90. let odmítli službu v sovětské armádě. Kreml totiž po 25 letech znovu otevřel kauzu, na jejímž základě by tito lidé mohli být obviněni z trestného činu. Bývalý litevský ministr obrany a řada filmových analytiků kritizují také to, že Litvu navštíví Jean-Claude Van Damme. Tento herec má totiž vazby na čečenského vůdce Ramzana Kadyrova a ruského prezidenta Vladimira Putina.