Europarlament kritizuje závislost na Turecku kvůli migrační krizi

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: ctk/AP

Předběžná dohoda EU s Tureckem nesmí pro Ankaru představovat bianco šek, znělo na středečním zasedání europarlamentu ve Štrasburku. Podle předsedy největší frakce Evropské lidové strany Manfreda Webera se ale jedná o první komplexní řešení. Jako potřebnou vnímá dohodu i socialistická frakce. Systém „výměny“ běženců z Řecka za syrské žadatele o azyl z Turecka podle ní ale nesmí vést k „handlování“ s lidmi.

Kriticky se k dohodě staví šéf frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu Guy Verhosfstadt. „V podstatě teď předáváme klíče od bran Evropy Erdoganovi,“ uvedl. Spolupředseda frakce Zelených Philippe Lamberts varoval, že může jít dokonce o porušení Ženevské úmluvy. „Jde o morální selhání, morální bankrot,“ uvedl.

Před přílišnou závislostí na Ankaře varují i čeští europoslanci. Upozorňují na autoritativní chování režimu a stoupající požadavky Turecka. To chce například další tři miliardy euro. I tak ale dohoda vyjde EU levněji, než kdyby migraci řešila až na kontinentu, míní Stanislav Polčák (TOP09/STAN).

Turecko podle něj musí ale prokázat, že je migrační pohyb opravdu schopné omezit. „Na obou stranách stolu musíme sedět jako rovnocenní partneři, není možné vypsat Turecku bianco šek a čekat, s jakými dalšími požadavky ještě přijde“ uvedla k dohodě Dita Charanzová (ANO) s tím, že přístupová jednání Turecka do EU by měla být mimo debatu.

Je to návrat k systému nefunkčních kvót. Je to opět snaha porušovat suverenitu států a je to dokonce porušení dosavadních dohod o relokaci, na kterých se EU dohodla v září minulého roku

Princip „jeden za jednoho“ povede podle jejího spolustraníka Pavla Teličky k legalizaci migrace, ale ne jejímu omezení. „Princip „jeden za jednoho“ – tedy za každého syrského uprchlíka vráceného z Řecka do Turecka si EU vezme jednoho syrského uprchlíka ze Sýrie nebo z Turecka – sice migraci legalizuje, ale těžko povede k omezení migračního proudu. Navíc budeme v celém tomto procesu silně závislí na Turecku,“ uvedl. Okolo řešení situace navíc podle něj zůstává řada otázek.

„Očekávám tedy, že konečná dohoda s Tureckem bude skutečně realistická a bude obsahovat konkrétní opatření i způsob, jak kontrolovat jejich naplňování. Především však, že bude tvořit jen jednu část celkového řešení k okamžitému uvedení do praxe. To zatím postrádám,“ řekl.

Systém kritizuje i Jan Zahradil z ODS. „Je to návrat k systému nefunkčních kvót. Je to opět snaha porušovat suverenitu států a je to dokonce porušení dosavadních dohod o relokaci, na kterých se EU dohodla v září minulého roku,“ sdělil deníku E15. Podle Pavla Poce (ČSSD) ale zatím lepší dohoda na stole nebyla.

Poc: Moc nechápu výtky některých kolegů, kteří na plénu vyzývali, aby se EU nespoléhala na Turecko

„Moc nechápu výtky některých kolegů, kteří na plénu vyzývali, aby se EU nespoléhala na Turecko a snažila se migrační krizi zvládnout sama. Pokud chceme regulovat příliv uprchlíků na vnějších hranicích, bez spolupráce s Tureckem se neobejdeme,“ uvedl.

„Myslím si, že se jedná o velmi dobrý kompromis. Dohoda s Tureckem především znamená zastavení byznysu převaděčů a větší spolupráce se státy Balkánu. Často v Evropě lidé kritizují, že dáme Turecku 3 mld. euro, ale když si spočítáme, kolik stojí Evropu současná migrační krize, tak je to asi desetina výdajů,“ uvedl Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).