Eurozóna bude mít s Řeckem problém desítky let, říká šéf finské diplomacie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Silně zadlužené Řecko bude eurozóně působit problémy ještě desítky let. Uvedl to finský ministr zahraničí Timo Soini. Současně vyzval Mezinárodní měnový fond (MMF) k účasti na novém záchranném programu pro Řecko.

„Tento problém tu bohužel bude po desetiletí, pokud zůstane eurozóna pohromadě,“ řekl Soini v rozhovoru s finskou televizí YLE.

Ministři financí eurozóny v pátek večer schválili nový záchranný program pro Řecko v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun). Účast MMF na tomto programu je však nejistá, protože ji fond podmiňuje zmírněním řecké dluhové zátěže, píše agentura Reuters.

„Snížení hodnoty dluhu je podle mého názoru vyloučeno, Německo je příliš proti tomu,“ uvedl Soini. Dodal, že je potřeba jednat o dalších možnostech zmírnění dluhu, například o prodloužení doby splatnosti či o snížení úroků.

„Z německého pohledu je úspěchem, že o seškrtání nominální hodnoty dluhů se již nemluví,“ uvedl dnes mluvčí německé vlády. Dodal, že zůstává prostor ke zmírnění dluhové zátěže Řecka jiným způsobem.

Mluvčí německého ministerstva financí dnes prohlásil, že účast MMF v záchranném programu pro Řecko zůstává z německého hlediska „nezbytná“. Upozornil, že šéfka MMF Christine Lagardeová navrhne zapojení fondu do pomoci Řecku pouze v případě, že Atény do října splní požadavky na zavedení strukturálních reforem a že první revize záchranného programu bude úspěšná.

Soini je členem vládní nacionalistické Strany Finů, která je známá svým odporem vůči záchranným programům. Finská vládní koalice nicméně minulý týden dohodu o záchranném programu pro Řecko schválila. „Stále si myslím, že strategie záchranných programů je špatnou strategií,“ řekl Soini. „V politice je však zapotřebí dělat nepříjemná rozhodnutí,“ dodal.

Němečtí komentátoři očekávají schválení pomoci pro Řecko
Spolkový sněm podle německých komentátorů ve středu třetí záchranný program pro Řecko schválí, hlavní otázkou zůstává, kolik poslanců vládní konzervativní unie CDU/CSU bude proti. Silný odpor proti záchrannému balíčku ve straně kancléřky Angely Merkelové by totiž podle analytiků mohl oslabit pozici Německa v Evropské unii.
Při zatím posledním hlasování se v červenci vyslovilo proti pomoci Řecku 60 poslanců CDU/CSU. „Když teď Mezinárodní měnový fond jasně neřekl, že se bude na záchranném balíčku podílet, může počet odmítavých hlasů ještě vzrůst,“ upozornil konzervativní poslanec Klaus-Peter Willsch.
I přes odpor části konzervativců je podle německých médií schválení balíčku téměř jisté. Koalice CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) má ve Spolkovém sněmu 504 z 631 mandátů. Poslanci SPD naposledy až na čtyři výjimky pomoc Řecku podpořili. Svou podporu pro záchranný balíček také avizovala část poslanců opozičních Zelených.
Velký počet odmítavých hlasů od CDU/CSU by ale mohl znamenat problém pro Merkelovou, která pomoc pro Řecko prosazuje. Podle deníku Frankfurter Rundschau by mohl vzniknout dojem, že kancléřka nemá dostatečnou podporu ve vlastní straně. Tím by se ztížila vyjednávací pozice Německa v EU, pokud by bylo nutné upravit podmínky pomoci pro Řecko nebo poskytnout pomoc jinému evropskému státu.
Závažnost situace si uvědomuje i šéf poslaneckého klubu CDU/CSU Volker Kauder. Už dříve proto varoval konzervativní poslance, že ty, kteří se vysloví proti pomoci Řecku, strana stáhne z vedení parlamentních výborů.