Věřitelé mají „vážné obavy“ o udržitelnost řeckého dluhu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

I přes dohodu s Tsiprasovou vládou o třetím záchranném programu mají věřitelské instituce „vážné obavy“ s ohledem na udržitelnost řeckého zadlužení. Stále jsou však přesvědčeny, že není nutné sáhnout k jeho seškrtání. Vyplývá to z analýzy, kterou vypracovala Evropská komise ve spolupráci s Evropskou centrální bankou a záchranným fondem ESFS.

„Vysoký poměr dluhu k HDP a nároky na jeho obsluhu zpochybňují celkovou udržitelnost této úrovně zadlužení,“ píše se podle agentury Reuters v analýze s dodatkem, že ke zmírnění obav by byly potřeba hluboké reformy, stejně jako vhodně nastavený odklad splátek jistiny i úroků. Tak by údajně bylo možné situaci zvládnout bez seškrtání dluhu.

Přečtěte si

Studie dále počítá s výnosy z privatizace ve výši 13,9 miliardy eur během sedmi let, v roce 2017 by navíc měla řecká ekonomika podle věřitelů růst o 2,7 procenta. Letos ji ale ještě podle nich čeká propad o 2,3 procenta, který se příští rok zmírní o jeden procentní bod.

V kontextu podobných očekávání proto způsobila překvapení zpráva, že se Řecko vrátilo k růstu už letos. Tamní statistický úřad oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) se ve druhém kvartále proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,8 procenta. V prvním čtvrtletí HDP podle zpřesněných údajů stagnoval, namísto původně ohlášeného poklesu o 0,2 procenta.