Eurozóna skrývá poklad. Lidé stále drží ve starých měnách přes 400 miliard

Italská lira

Italská lira Zdroj: Profimedia

Koruna bude jako na houpačce.
ilustrační foto
3
Fotogalerie

Více než 15 miliard eur (405,4 miliardy korun) v bankovkách a mincích starých měn členských zemí eurozóny nebylo stále vyměněno za eura. To odpovídá zhruba ročnímu dovozu do Lotyšska, jedné z členských zemí eurozóny. Téměř polovinou se na této částce podílejí Němci, známí milovníci hotovosti, přestože mají více než desetiletý náskok před novějšími členskými zeměmi, jako Litva a Lotyšsko.

Zhruba třetina z celkové částky je nyní bezcenná. Mince bývalé měny již nemění 12 národních centrálních bank a lhůta pro výměnu bankovek již skončila ve Francii, Itálii, Finsku a Řecku. Němci mají štěstí, že nemusejí pospíchat, protože německá centrální banka Bundesbank nestanovila konečný termín pro výměnu německých marek a mění neomezené částky.

Naopak portugalská centrální banka zastavila výměnu mincí za eura na konci téhož roku, ve kterém zavedla euro, a zhruba 48 procent hodnoty místní měny escudos, která zůstala v oběhu, tak již nelze vyměnit.

Podívejte se, jak se vyrábí nová padesátieurovka:

Video placeholde
Jak se dělá nová padesátieurovka • ECB

Lhůty pro výměnu hotovosti také rozzlobily některé obyvatele eurozóny, kteří si svůj majetek nestihli vyměnit. Italská centrální banka dostala loni nařízeno aby vykoupila liry v hodnotě 2,5 milionu eur poté, co si veřejnost stěžovala u ústavního soudu, že centrální banka v roce 2011 nečekaně zkrátila lhůtu pro výměnu měny o tři měsíce.

Euro je oficiálním platidlem v 19 členských zemích Evropské unie. Zatím poslední zemí, která zavedla euro, byla Litva v roce 2015. Česká republika termín pro přijetí eura zatím nestanovila. Oficiální měnou je euro také v Monaku, San Marinu, Vatikánu, Andoře, Černé Hoře a Kosovu.