Evropa hledá cesty, jak zamezit migraci z Libye

Makedonská policie použila slzný plyn proti stovkám migrantů u tábora Idomeni

Makedonská policie použila slzný plyn proti stovkám migrantů u tábora Idomeni Zdroj: ctk/AP

Současná operace u pobřeží severoafrické země není v potírání pašeráků efektivní. S oteplením v oblasti Středozemního moře se Evropa může dočkat dalšího velkého přílivu přistěhovalců. Zatěžkávací zkouška čeká Itálii, kam se chystají migranti zejména z chudých afrických zemí shromáždění v Libyi. Evropští lídři s ní chtějí uzavřít dohodu.

Není jasné, kolik osob se z Libye v nejbližší době může na starý kontinent vypravit. Šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová nedávno hovořila o půl milionu, padlo i číslo osm set tisíc. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) tvrdí, že v pobřežních městech země čeká na sto tisíc lidí. Po uzavření balkánské trasy a dosažení dohody s Tureckem panují obavy z nárůstu aktivit pašeráckých gangů v severoafrické zemi.

Cena lístku do Evropy se nyní podle expertů pohybuje kolem tisíce dolarů. Skupiny napojené v mnoha případech na libyjské milice si tak mohou přijít na stovky milionů dolarů ročně. Itálie minulý měsíc zachytila téměř deset tisíc migrantů. „Plavební sezona začala, březnové příchody z Libye byly oproti loňsku trojnásobné,“ citoval britský The Guardian zástupce UNHCR Lea Dobbse.

Německá kancléřka Angela Merkelová v pátek uvedla, že se pokusí vyjednat s Libyí obdobnou dohodu jako s Tureckem.

Německá kancléřka Angela Merkelová v pátek uvedla, že se pokusí vyjednat s Libyí obdobnou dohodu jako s Tureckem. Naději vkládá do vlády národní jednoty, vytvořené pod záštitou OSN s cílem zastavit chaos v zemi. Spolupráce s novým kabinetem by mohla zefektivnit i unijní operaci Sophia, která z moře zachraňuje tonoucí a potírá pašeráky.

Skeptici tvrdí, že hlídkující lodě slouží převaděčům jako trajekty a odchycení desítek plavidel tento byznys příliš nepoznamenalo. „Dříve jsme zastavovali pašeráky doprovázející lodě s migranty, ale nyní už je nevidíme,“ uvedl podle Daily Express sicilský úředník Carmelo Zucchero. Gangy totiž změnily taktiku.

Vědí, že patroly působí nedaleko pobřeží a vysílají na moře vratké čluny zakoupené v Číně s vědomím, že je záchranáři rychle najdou. Klíčové pro úspěch mise bude získat ve spolupráci s OSN od vlády národní jednoty souhlas se zásahem přímo ve výsostných vodách Libye i na pevnině.