Evropa pátrá po teroristech, protesty muslimů neustávají

Europol

Europol

V Francii a v Belgii pokračuje policejní pátrání po stopách údajných islamistických teroristických sítí, o kterých se spekuluje v souvislosti se spáchanými i možná připravovanými atentáty. Francouzská policie stále drží ve vazbě devět osob, které mohly patřit k širšímu okruhu pařížského atentátníka Amedyho Coulibalyho, a Belgie dál hledá Abdelhamida Abaaouda, jehož média označují za možnou hlavu teroristické buňky.

Ve světě se zároveň odehrávají nové veřejné protesty proti karikaturám v týdeníku Charlie Hebdo zaměřeným na islám.

Francouzská pravice začíná hovořit o obnovení povinné vojenské nebo civilní služby. „Byla by to povinná šestiměsíční civilní nebo vojenská služba bez možnosti jakékoli výjimky,“ řekl Bruno Le Maire ze Svazu pro lidové hnutí (UMP). Francie už kvůli útokům zvýšila bezpečnostní opatření a zapojila do nich zhruba 122 tisíc vojáků a policistů. Na Martiniku byla pohřbena jedna z 12 obětí atentátů, policistka Clarissa Jeanová-Philippeová.

Stopy vedou do Řecka

Stopy belgických vyšetřovatelů vedou do Řecka, kde o víkendu zatkli čtyři osoby kvůli podezření, že mají něco společného s belgickou teroristickou sítí. Řecká policie oznámila, že mezi zadrženými je třiatřicetiletý Alžířan, o jehož vydání žádá Belgie. Podle belgické prokuratury může tento muž náležet k buňce islámských radikálů odhalené minulý týden v Belgii.

Deník La Dernière Heure napsal, že vyšetřování se rozšířilo i na policii. Někteří její zaměstnanci prý jsou podezřelí z udržování kontaktů s radikálními kruhy. Předmětem zájmu je zejména vyšetřovatel, jehož blízká osoba se hlásí k radikálnímu hnutí Sharia4Belgium. Tato organizace hledala lidi pro radikální skupiny a několik jejích členů je souzeno v Antverpách.

V Palestině pálili vlajky

Palestinští radikálové v Gaze spálili francouzskou vlajku a vyhrožovali smrtí Francouzům, kteří žijí v Gaze. Šlo o další z protestů, které muslimové pořádají v mnoha zemích kvůli karikaturám Mohameda. „Francouzi, vypadněte z Gazy, nebo vás uškrtíme,“ skandovala skupina asi 200 lidí před francouzským kulturním střediskem v Gaze.

Protesty zaznamenal i východoafghánský Dželálábád, ale nejvíc lidí se sešlo na demonstraci svolané do čečenské metropole Grozného. Podle médií přišlo manifestovat věrnost proroku Mohamedovi 800 tisíc lidí, organizátor akce prezident Ramzan Kadyrov hovoří o rovném milionu. Kadyrov v projevu řekl, že teroristická akce v Paříži mohla být dílem západních tajných služeb.

Obavy z útoků na shromáždění

Shromáždění plánované na pondělí do saských Drážďan policie zakázala, protože podle jejích informací se chtěli mezi demonstranty protiislámské Pegidy vmísit teroristé připravující vraždu jednoho z předáků hnutí Lutze Bachmanna. Zástupci Pegidy plánovanou demonstraci zrušili s odůvodněním, že nemohou riskovat životy lidí.

Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že německá policie musí do budoucna zajistit, aby se kdekoli v zemi mohly demonstrace konat bezpečně. „Jako spolková kancléřka mám zájem na tom, aby se kdekoli v Německu mohlo demonstrovat, a to bez ohledu na to, zda se mi názory demonstrantů líbí nebo ne. Jedná se tady o základní právo,“ řekla Merkelová v narážce na kontroverzní hesla protiislámského hnutí.

Islamofobie v Česku?

Islamofobie podle diplomatických zástupců muslimských zemí roste i v Česku. Členové takzvané Pražské skupiny Organizace islámské spolupráce v dnešním prohlášení odsoudili nedávné krveprolití v Paříži a vyzvali ke společnému úsilí za odstranění netolerance ve společnosti.

Česká vláda schválila návrh zákona o zpravodajských službách, které by novbě mohly získat přístup k informacím o klientech bank. Údaje by zpravodajci měli dostat hlavně tehdy, týkají-li se financování terorismu či organizovaného zločinu. Žádat by mohli nově také informace o telefonních číslech. Vláda rovněž schválila návrh na pořízení nových bezpečnostních systémů. Na pražském Letišti Václava Havla tak zřejmě začne fungovat zařízení, které automaticky rozpozná obličeje cestujících.