Evropa připouští, že ji ukrajinská krize bolí

Ukrajinská armáda na východě země

Ukrajinská armáda na východě země Zdroj: CTK

Experti stále častěji připouštějí, že protiruské sankce budou mít výrazný dopad na evropské ekonomiky. Šéf ekonomického institutu Ifo Hans-Werner Sinn o víkendu uvedl, že se německý růst ve druhém čtvrtletí pod vlivem ukrajinské krize patrně zastavil. Nová vlna sankcí podle něj situaci zřejmě ještě zhorší. Vicekancléř Sigmar Gabriel ale zdůraznil, že opatření jsou nutná k zajištění míru v Evropě.

Odborníci varují, že spory s Moskvou v Německu aktuálně ohrožují na 25 tisíc pracovních míst. Z dopadu protiruských postihů na nejsilnější evropskou ekonomiku mají strach další země včetně Česka a Slovenska. Rakouský ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner řekl, že aktuální omezení zasáhnou technologický a zemědělský sektor země. „Ale celkově si myslím, že sankce zvládneme,“ prohlásil. Švýcarsko uvedlo, že se k trestům nepřidá a zůstane neutrální.

Nové západní postihy podle všeho zatím Kreml neodradily od podpory ukrajinských separatistů. Kyjev o víkendu prohlásil, že na východ země míří další ruská vojenská technika. Tiskový mluvčí operace vládních sil Andrij Lysenko sdělil, že v noci na neděli překročilo hranici deset tanků, které mířily na Doněck. Podle něj navíc Moskva nedaleko hranic i v Bělorusku chystá jednotky pro „mírotvorný zásah na Ukrajině“.

Dvojí metr

Ruské ministerstvo zahraničí naopak obvinilo Evropskou unii z uplatňování dvojího metru, když „potichu odstranila omezení vývozu vybavení do Kyjeva, které může být použito k mezinárodním represím“, a zároveň uvalila zbrojní embargo na Rusko. Brusel vyjádření nekomentoval.

Spojené státy o víkendu oznámily, že v příštím roce plánují cvičit a vyzbrojovat ukrajinskou Národní gardu. Za tímto účelem chtějí vyčlenit devatenáct milionů dolarů. Britský premiér David Cameron uvedl, že NATO musí přehodnotit své vztahy s Moskvou a lépe chránit členy před případnou ruskou hrozbou.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdí, že boje nesmí zbrzdit úsilí o hospodářské reformy. Doufá, že se v zemi podaří rychle uspořádat předčasné parlamentní volby. „Na podzim vznikne nový parlament, který reformy odstartuje. Očekáváme, že v něm vznikne proevropská, protikorupční většina, která přinese vyhlídku členství v EU,“ prohlásil.