Evropa si došlápne na daňové úniky, Britové budou stíhat účetní a poradce

Odpolední špička: zaměstnanci City of London opouštějí finanční čtvrt přes London Bridge

Odpolední špička: zaměstnanci City of London opouštějí finanční čtvrt přes London Bridge Zdroj: Stepan Bruner, E15

Londýnské ministerstvo financí přichází s novým způsobem, jak bojovat proti daňovým únikům. V případě jejich prokázání chce pokutovat poradenské společnosti a účetní, kteří nadnárodním společnostem pomáhají s převodem kapitálu do daňově výhodnějších destinací. Potenciální pokuta by mohla dosáhnout až plné výše daně, kterou měla firma původně zaplatit.

„Tvrdé sankce zprostředkovatele daňových úniků odradí,“ cituje BBC finanční náměstkyni ministerstva Jane Ellisonovou. Návrh se ve středu otevřel pro veřejnou konzultaci. Opatření může postihovat pouze daňové úniky porušující zákon.

„Problém je, že řada strategií je založená na mezerách v daňových pravidlech,“ řekl E15 Ondřej Kopečný z think-tanku Glopolis, který se problematikou daňových rájů zabývá. „Společnosti Velké čtyřky auditorských firem (PricewaterhouseCoopers, KPMG, Deloitte a Ernst & Young – pozn. red.) si dávají velký pozor, aby hranu zákona nepřekročily.“

Odpovědí na řešení daňových úniků je podle něj hlavně mezinárodní spolupráce. „V globální ekonomice jsou daňová pravidla v kompetenci národních států anachronismem. Kapitál se pohybuje mimo hranice,“ vysvětluje svůj postoj Kopečný.

Na postihování daňových úniků vznikl nejnověji tlak po aféře Panama Papers, která odhalila odklánění kapitálu do daňových rájů i u nejvyšších představitelů světové politiky. Řecko minulý týden oznámilo plán na uzavření dohody o výměně informací s Bulharskem a Kyprem, které jsou kvůli výhodným podmínkám oblíbeným místem po přemístění sídel řeckých firem po nedávném zvýšení daní.

Na úrovni Evropské unie schválili ministři členských zemí balíček opatření proti daňovým únikům v polovině června. Ty mají mimo jiné omezit přesouvání tržeb do daňově výhodnějších destinací a více sjednotit příslušné daňové zákony. Země EU musí pravidla do svých právních řádů začlenit do konce roku 2018.

V Česku až 57 miliard

Výzkumná služba Evropského parlamentu odhaduje ztráty z úniků firemních daní na 160 až 190 miliard eur, podle přepočtu think-tanku Glopolis na Českou republiku činí ztráta v tuzemsku 21 až 57 miliard.

České ministerstvo financí se na domácí i evropské úrovni zaměřuje spíše na otázky daně z přidané hodnoty, kde Andrej Babiš předpokládá úniky v hodnotě 80 miliard. „Podle ministerstva nejsou firemní daně oblastí, kde nás tlačí bota. Napříč politickým spektrem jsou zahraniční investoři vnímáni jako někdo, kdo tvoří pracovní místa. Ne jako někdo, kdo platí daně,“ vysvětluje Kopečný z Glopolisu.