Evropa vnímá hrozící odchod Řecka z eurozóny jako zradu

Zavřené banky, dlouhé fronty v obchodech, všeobecná nejistota. Po krachu jednání mezi věřiteli a řeckou levicovou vládou se šokovaní Řekové probudili do zcela jiné finanční situace.

Zavřené banky, dlouhé fronty v obchodech, všeobecná nejistota. Po krachu jednání mezi věřiteli a řeckou levicovou vládou se šokovaní Řekové probudili do zcela jiné finanční situace. Zdroj: CTK

Vleklé a únavné období jednání věřitelů Řecka s jeho vládou dospělo do bodu zlomu. Je vidět, že i trpělivost vyjednávačů a představitelů eurozóny má své meze a ta mez byla právě překročena. Podle reakcí státníků Evropy lze usuzovat, že vnímají aténskou vládu jako vzpurné dítě, kterému je třeba nejen vyhrožovat trestem za nepatřičné chování, ale i prokázat, že na ten trest může v nejzazším případě skutečně dojít.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande již dali najevo, že vyčerpali všechny možnosti, jak pomoci Řecku z krize, a nemohou už nabídnout žádné další ústupky.

Německo vnímá hrozící odchod Řecka ze společenství zemí platících eurem jako zradu ideálů, na nichž je Evropa postavena. „Evropská unie je společenství zemí, které se cítí zavázány stejnými hodnotami. Z tohoto základu mohl vzejít i velkolepý projekt eura. Proto je euro víc než jen měna, je založeno na vzájemné důvěře a společných zásadách,“ řekla německá kancléřka Angela Merkelová a zdůraznila, že solidarita a vlastní odpovědnost jsou dvě strany téže mince. „Pokud euro zkrachuje, zkrachuje i Evropa,“ dodala.

Pokud euro zkrachuje, zkrachuje i Evropa

Kancléřka se kvůli krizi spojila i s prezidentem USA Barackem Obamou a oba státníci se údajně shodli na tom, že je důležité, aby Řecko v eurozóně setrvalo. Francouzský prezident François Hollande přiznává Řecku nezadatelné právo na vyhlášení referenda, ale zdůraznil, že to, co je v sázce, je třeba brát vážně. „Referendum má ukázat, zda Řekové chtějí v eurozóně zůstat. Podle mého názoru tam patří, ale rozhodnout se musejí sami. Nebo si zvolí riziko odchodu.“

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker šel ještě dál a prohlásil, že egoismus řeckých politických špiček vnímá jako zradu. „Tohle není partie pokeru,“ řekl Juncker. „V této hře buď všichni zvítězí, nebo všichni prohrají.“ Za podpásovku označil Juncker rozhodnutí řecké vlády uspořádat 5. července referendum o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení dluhové krize. Nyní je podle jeho slov na tahu Řecko.

Společným jmenovatelem prohlášení lídrů Evropy je připomínání toho, kam až byli ochotni zajít ve snaze krizi překonat a ujištění, že je Evropa připravena na odchod Řecka přiměřeně reagovat. „Evropa se nyní dokáže s takovou krizí vyrovnat daleko lépe, protože zavedla preventivní opatření,“ ubezpečila Merkelová. Ve stejném duchu komentoval poslední vývoj také španělský ministr financí Luis De Guindos: „Nikdy jsme na tyto okolnosti nebyli připraveni tak dobře jako nyní.“