Evropská ekonomika šlápla na brzdu, veze se i Česko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Nedávný pokles akciových trhů předznamenal to, co se nyní objevilo v reálných číslech: ekonomika opět ztrácí dech. Český hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 2,4 procenta, proti výsledku prvního čtvrtletí však jde o pokles tempa růstu. První kvartál ještě přinesl růst ekonomiky o 2,8 procenta.

Hrozba, že česká ekonomika spadne do recese, tak získává jasné kontury. Mezičtvrtletně totiž vzrostla ekonomika jen o chabých 0,2 procenta, což je podle Davida Marka z Patria Finance nejhorší údaj za dva roky. „Ve druhé polovině roku mohou být údaje ještě nižší a vyloučit nelze ani možnost mezikvartálního poklesu HDP,“ varoval.

Špatnou zprávou je hlavně vývoj v Německu. Růst tamní ekonomiky zpomalil mezi čtvrtletími na pouhých 0,1 procenta, což je nejhorší výsledek od kontrakce na začátku roku 2009. V meziročním srovnání pak HDP ve druhém čtvrtletí stoupl jen o 2,8 procenta po předešlém 5procentním růstu před rokem.

Dobře na tom nejsou ani ostatní státy. Růst hospodářství Francie, Portugalska či Maďarska spadl k nule. Výsledek ekonomik všech států eurozóny skončil stejně jako český, tedy mezikvartálním růstem 0,2 procenta. Německá stagnace totiž táhne dolů celou eurozónu, výjimkou jsou Estonsko (1,8), Finsko (1,2) a Rakousko (1,0). Itálie se dostala na 0,3 procenta, žádná čísla nejsou zatím z Irska a Řecka.

Neočekávaně nižší růst evropské ekonomiky včera způsobil pokles akciových trhů včetně amerických, nepomohla ani zpráva, že agentura Fitch ponechala Spojeným státům nejvyšší možný rating.

„Lidé touží po bezpečí. Firmy ani spotřebitelé nejsou tak silní, jak se myslelo. Evropa je v bryndě a není lehká odpověď na to, jak znovu nastartovat ekonomický růst,“ shrnul náladu na trhu Matt McCormick z Bahl & Gaynor.

Mezičtvrtletní změna HDPMezičtvrtletní změna HDP | bloombergHDPHDP | reutersHDPHDP | reuters

České banky a státní instituce předpovídají pro letošní rok růst ekonomiky v rozmezí dvou až dvou a půl procenta. Je ale pravděpodobné, že postupně se odhady celoročního růstu sníží.
Rizikem pro tuzemskou ekonomiku kromě zahraniční poptávky zůstává neochota tuzemských domácností utrácet. Ta je způsobena neklesající nezaměstnaností, nízkým růstem mezd i nejistotou, kterou na část rodin vrhají vládní reformy.

Růst ekonomiky podrývá také omezení vládních útrat – což je téma, které zaměstnává celý vyspělý svět. Ovšem ani s kondicí českého průmyslu to není stoprocentní.

Jiří Škop z Komerční banky říká, že průmysl v první polovině roku těžil z německé poptávky, navíc se dařilo i dalším významným obchodním partnerům, Polsku a Slovensku. „Ostatní sektory na tom však tak dobře nejsou. Zejména stavebnictví a služby trpí slabou domácí poptávkou. Druhá polovina roku bude větší výzvou, jelikož se v ekonomice pravděpodobně projeví slabší zahraniční poptávka plynoucí z dluhové krize v zahraničí,“ upozornil Škop.

Ekonomika ochlazuje i jinde ve světě. Spojené státy si polepšily v druhém čtvrtletí jen o tři desetiny procenta, Japonsko se dokonce o stejnou hodnotu propadlo.

Špatné makroekonomické zprávy se odrazily na mírném oslabení eura, které ještě v pondělí výrazně posílilo. Po uveřejnění statistických údajů klesl kurz znovu pod úroveň 1,44 dolaru, opačný poměr činil 0,70 eura.

anketa

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí prudce zpomalila. Jak očekáváte, že zastavení německého růstu ovlivní v následujících měsících českou ekonomiku nebo přímo váš byznys?

Jan Wiesner, viceprezident Hospodářské komory ČRJan Wiesner, viceprezident Hospodářské komory ČR | Hospodarska komora CR

Jan Wiesner, viceprezident Hospodářské komory ČR:

Česká ekonomika je jako jedna z nejotevřenějších na světě úzce propojená se zahraničím. Její další vývoj je tedy do značné míry závislý na zahraniční poptávce, zejména v Německu, kam směřuje podstatná část českého exportu. Jakékoliv zpomalení německé ekonomiky se proto logicky dotkne i českého hospodářství, zejména. zpracovatelského průmyslu a dalších segmentů, jejichž kondice závisí na uplatnění na zahraničních trzích.

Problém je, že v současnosti zpomalují i ekonomiky dalších zemí EU. Nyní proto bude záležet také na tom, do jaké míry se českým firmám podaří jejich produkty vyvážet i na další mimoevropské trhy, jejichž význam stoupá. I s ohledem na růsty cen energií a také komodit na světových trzích, prohlubující se problémy se zadlužením některých států a turbulence na akciových a finančních trzích by se česká ekonomika a české firmy měly zkrátka připravit na to, že mohou přijít horší časy.

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČRJaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR | Svaz prumyslu a dopravy CR

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR:

Oznámená data o růstu německého HDP znamenají nejnižší růst od začátku roku 2009 a jsou nepříjemným překvapením. Pro české firmy je Německo klíčovým partnerem, takže ochlazování výkonu německé ekonomiky se výrazně dotkne i nás. Velmi důrazně jsme poukazovali na rizika zpomalení, naposledy počátkem srpna, kdy jsme prezentovali výsledky šetření mezi našimi 1600 členskými firmami a z něhož jasně vyplynulo ochlazení optimismu podniků pro druhou polovinu roku. Z šetření, které jsme vypracovali společně s Českou národní bankou vyplývá, že se u zaměstnavatelů zvýšily obavy z poklesu zahraničích i domácích zakázek, omezují se investice a zpomaluje nabírání nových pracovníků. Tyto signály naznačují problémy. Ovšem takové ochlazení německého růstu ekonomiky jsme přece jen nepředpokládali. Pokud bude nejsilnější evropská ekonomika přešlapovat, potáhne dolů celou eurozónu a v návaznosti na to i nás. Právě teď se projeví to, do jaké míry vláda založila do své politiky opatření na podporu růstu.

Jan Musil, generální ředitel ČKD GroupJan Musil, generální ředitel ČKD Group | CKD Group

Jan Musil, generální ředitel ČKD Group:

Teprve uvidíme, zda jde o náhodnou fluktuaci s návratem do stability nebo o změnu systémovou. Každopádně vývoj v Německu budí velké obavy. Již zhruba dva roky sledujeme intenzivní snahy německých firem o průnik na naše trhy. Tyto snahy o uplatnění mimo Německo, směrem do České republiky a dále na východ, budou ještě posíleny. A protože my jsme až zbytečně otevření - ochranářský přístup nám není vlastní - může to naše firmy dost poškodit. Pokud jde o naši společnost, poslední zakázkou v Německu byl zhruba před 2 lety projekt na výstavbu bioetanolového závodu. Německý trh je těžký, protože je dlouhodobě výrazně ochranářský. Vzhledem k vývoji ekonomické situace v EU budou bariéry ještě narůstat.

Miroslav Dvořák, generální ředitel Motor Jikov GroupMiroslav Dvořák, generální ředitel Motor Jikov Group | Motor Jikov Group

Miroslav Dvořák, generální ředitel Motor Jikov Group:

Je třeba si uvědomit, že se jedná o plošné zpomalení růstu německé ekonomiky, tzn. že její vývoj bude mít rozdílný vliv na jednotlivé obory podnikání v rámci České republiky. Například co se týče automobilového průmyslu tak značka VW zaznamenává růst prodeje včetně vozů Škoda a firmy vyrábějící tzv. luxusní automobily (BMW, Mercedes…) pracují s největší marží právě v tomto období. Jinak můj názor směřuje k tomu, že současný růst, který se blíží k období před „krizí“ roku 2008 není poplatný poptávce a opět dochází k navýšení nabídky, která převyšuje nad potřebou trhu. Proto 2. pololetí tohoto roku nebude ve znamení prvních 6 měsíců a já očekávám určitý pokles v lepším případě stagnaci. Co se týká naší firny MOTOR JIKOV Group, možné výpadky trhu nahrazujeme realizací nových výrob, technologií a zákazníků. Objem tržeb by měl být stejný jako v roce 2010.

Miroslav Bičiště, generální ředitel TOS VarnsdorfMiroslav Bičiště, generální ředitel TOS Varnsdorf | TOS Varnsdorf

Miroslav Bičiště, generální ředitel TOS Varnsdorf:

Celkový vývoj německé ekonomiky a hlavně zveřejnění výsledků meziročního tempa růstu za 2. čtvrtletí rozhodně nezůstanou bez odezvy ve zmírnění tempa růstu, v horším případě i určité stagnaci na Německo vázaných ekonomik, mezi něž je nutno počítat i ekonomiku českou. Naproti tomu je filozofií naší firmy již od počátku roku 2009 diversifikovat naše exportní kanály ve prospěch méně zranitelných a prosperujících ekonomik jako je Ruská federace, Čína, Indie, Brazílie. Jenom v letošním roce se nám podařilo o 10% změnit relaci exportu mezi zeměmi EU a ostatním světem. V tomto trendu dále pokračujeme. Čistě osobně se domnívám, že ani snížení tempa růstu německé ekonomiky a ekonomik na ni vázaných může být pouze krátkodobou záležitostí vyvolané dle mého názoru zcela nešťastnými mediálními zásahy ratingových agentur. Což je možné, aby tyto agentury změnily ze dne na den rating jedné z největších světových ekonomik s hodnocením z AAA na AA+?

Petr Bruner, projektový manažer firmy MibaPetr Bruner, projektový manažer firmy Miba | Miba

Petr Bruner, projektový manažer firmy Miba:

V následujících měsících se nás zpomalení německé ekonomiky přímo nedotkne, protože kontrakty na druhé pololetí jsou již dojednány. Němečtí zákazníci totiž svou účast na veletrzích obvykle plánují dlouho dopředu. Ale příští rok nás to ale už nejspíše zasáhne.

Josef Bernard, generální ředitel Škoda TransportationJosef Bernard, generální ředitel Škoda Transportation | Skoda Transportation

Josef Bernard, generální ředitel Škoda Transportation

Vzhledem k tomu, že máme dlouhodobé exportní i domácí zajištěné kontrakty, které jsou s průběžnou dodávkou na dva a více let, tak se nás následky zpomalení růstu německé ekonomiky bezprostředně nedotknou. Samozřejmě ale sledujeme dlouhodobě vývoj trhu a jeho chování a snažíme se tomu přizpůsobit i naše portfolio výrobků, tak abychom mohli uspět na všech relevantních trzích.