Evropská konkurence Facebooku a Googlu je na světě, má jmění v hodnotě 100 miliard dolarů

Prosus

Prosus Zdroj: Reuters

Prosus
2
Fotogalerie

Nedostatkem velkých společností, schopných soutěžit s technologickými giganty jako Facebook, Google, Alibaba nebo Tencent, trpěla Evropa poměrně dlouho. Nyní však dostala zbraň, kterou může proti uvedeným firmám použít. Jmenuje se Prosus, vládne jměním ve výši 100 miliard dolarů a jde o spinoff jihoafrické internetové firmy Naspers, která zůstane majoritním vlastníkem nové společnosti. Prosus již také vstoupil na amsterdamskou burzu. Informoval o tom server CNBC

Celková výše kapitálu udělala z nové společnosti rázem jednu z deseti největších internetových skupin na světě. Vstupem na amsterdamskou burzu se Prosus stal druhou nejhodnotnější technologickou společností v regionu Evropy. Hodnotnější je v tuto chvíli pouze německá softwarová firma SAP, jejíž hodnota činí 135 miliard dolarů.  

„Uvedení společnosti Prosus je pro naší skupinu (Naspers, pozn. red.) vzrušujícím krokem vpřed. Globálním technologickým investorům poskytne přímý přístup k našemu portfoliu internetových podniků,“ uvedl generální ředitel skupiny Prosus Bob van Dijk.

Prosus není sám o sobě spotřebitelský internetový obchod. Nenabízí digitální služby pod vlastní značkou, jako například Facebook nebo Alibaba. Místo toho investuje do portfolia globálních internetových firem v odvětvích od finančních a fintechových služeb, až po dodávky potravin.

Nejznámější investicí skupiny je 31 procentní podíl v čínském technologickém gigantu Tencent. Ten mimo jiné spravuje i velmi oblíbenou aplikaci WeChat pro zasílání zpráv. V roce 2001 Naspers do Tencentu investoval 32 milionů dolarů. Tato investice má nyní hodnotu 130 miliard dolarů. 

V rámci nové struktury bude Prosus také držet podíl v Tencentu a i v jiných firmách, jako je například ruská společnost sociálních médií Mail.ru Group nebo německá donášková služba Delivery Hero. 

Naspers, který nyní posílá Prosus na burzu, byl dříve velmi aktivní v Česku. Mezi lety 2008 až 2016 sám, respektive skrze polskou společnost Allegro řídil aukční portál Aukro nebo e-shop Mall.cz.

Konkurence pro globální technologické giganty

Evropa zaostávala za Spojenými státy a Čínou především v oblasti velkých technologických společností. Podle analýzy serveru weforum.org z roku 2018 neměl Starý kontinent mezi dvaceti největšími technologickými společnostmi ani jednu, která by měla v regionu Evropy sídlo. Vznik společnosti Prosus nyní tento nelichotivý trend změnil. Mateřská společnost Naspers navíc věří, že vstup na burzu Euronext Amsterdam je správnou volbou. 

“Naspers věří, že volba burzy Euronext Amsterdam je a bude pro společnost přínosem, protože trhy Euronext jsou jedny z největších, nejintegrovanějších a osvědčených kapitálových trhů v Evropě,” uvedla společnost ve svém prohlášení.

Naspers poprvé oznámil záměr uvést svůj mezinárodní majetek na amsterdamskou burzu již v březnu, a to pod novým názvem společnosti - Prosus. Ten má také sekundární kotaci na burze v Johannesburgu. Analytici uvedli, že jedním z důvodů tohoto rozhodnutí bylo to, že Naspers měl na Johannesburské burze přednostní postavení a velkou váhu.

Prosus bude obchodovat pod symbolem „PRX“.