Evropská policie nahání pašeráky migrantů, probíhají velké razie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Europol řídil mezinárodní zátah proti síti pašeráků lidí z Pákistánu přes Středozemní moře do Evropy. Po akci 365 policistů ze Španělska a Polska koncem října skončilo za mřížemi 29 pašeráků migrantů. Zločinecká síť měla v těchto zemích restaurace a byty. Přes 500 německých policistů pak dnes ráno provedlo další rozsáhlou razii proti skupině, která údajně organizovala nelegální přepravu běženců do Německa. Policisté zasahovali na 26 místech ve třech spolkových zemích.

Němci při raziích zabavili velké množství zbraní a falešných dokladů. Celkem policie zahájila vyšetřování proti 17 lidem, mezi zadrženými je i údajný vůdce celé skupiny, uvedla rozhlasová stanice NDR. Bezpečnostní síly Europolu pak zabavily při zátazích hodně důkazů v podobě dokumentů, vybavení pro zhotovení falešných dokladů a komunikačních prostředků. Jimi rozbitá síť, která pašovala Pákistánce přes Libyi do Itálie nebo přes Turecko do Řecka, jako první odhalili španělští vyšetřovatelé, když v srpnu zjistili, že v pákistánských restauracích jsou nuceni k otrocké práci migranti, kteří tajně přijeli z Pákistánu a museli splácet pašerákům peníze za cestu do Evropy.

Členové pašeráckého gangu zacházeli s pákistánskými migranty podle Europolu jako se zbožím. Od každého požadovali za cestu do Evropy 14 tisíc eur (380 tisíc korun). Migranti za to získali kromě nebezpečné cesty po moři ve zpravidla chatrných plavidlech také falešné doklady a podklady k žádostem o povolení pobytu a sociálních dávek. To vše spolu s falešným potvrzením, že jsou zaměstnanci jisté restaurace ve Španělsku či Polsku.

Razie v Německu
Zásah Německých policistů začal v 06:00 a trval několik hodin. Těžiště akce bylo v Essenu v Severním Porýní-Vestfálsku, kde příslušníci speciálních jednotek zadrželi údajného vůdce pašerácké sítě. Policisté zasahovali také v dalších městech Severního Porýní-Vestfálska, v Dolním Sasku a v Bádensku-Württembersku. Prohledávali byty i obchody lidí, u nichž mají podezření, že se zapojili do převádění běženců.

Podle informací deníku Bild policie vede vyšetřování proti lidem libanonského původu, kteří dlouhodobě žili v Německu. Skupina údajně vyráběla falešné pasy a další dokumenty a s jejich pomocí nezákonně dopravovala běžence z Libanonu a ze Sýrie do Německa. Převáděči údajně využívali k cestám běženců do Německa leteckou dopravu, za převoz jednoho člověka požadovali 10.000 eur (271.000 korun).

Europol dodal, že už pátrá po dalších podobných pašeráckých sítích. Zástupce ředitele Europolu pro operace v terénu Wil van Gemert v říjnu řekl, že výjimečný nárůst počtu běženců, kteří se snaží dostat do Evropy, vyvolal bezprecedentní míru různé zločinnosti, například padělání dokladů a nelegální převody peněz. Složitá situace si podle něj vyžaduje odpovídající reakci.

Interpol je největší policejní organizací na světě. Jako mezivládní organizace zabezpečuje policejní spolupráci mezi smluvními státy organizace. Interpol sdružuje demokratické i nedemokratické státy v rámci boje se všemi druhy trestné činnosti. Je založena na spolupráci všech států při pronásledování, vyhledávání a zatýkání pachatelů trestných činů.

Europol je policejní organizace EU. Koordinuje spolupráci národních policejních jednotek členských zemí unie v boji proti mezinárodnímu organizovanému zločinu. V posledním období se stal prioritou terorismus. Europol také spolupracuje s řadou třetích zemí a organizací.