Evropská ratingová agentura by mohla vzniknout ještě letos

Euro, peníze

Euro, peníze Zdroj: profimedia.cz

Plány vybudovat nezávislou evropskou ratingovou agenturu, která by konkurovala třem nejdůležitějším anglo-americkým agenturám Standard & Poor's, Moody's a Fitch jsou v pokročilém stádiu a nová instituce by mohla začít fungovat ještě letos. V rozhovoru pro italský list Corriere della Sera to uvedl německý podnikatel v sektoru poradenství Roland Berger, který za vznik evropské agentury lobuje u evropských vlád a firem.

Berger doufá, že se mu podaří sehnat 300 milionů eur kapitálu, který je na rozjezd evropské ratingové agentury nutný. „Navržený model počítá se vznikem agentury, jejíž služby by si platili klienti, kteří mají zájem na spolehlivých a objektivních hodnoceních,“ řekl Berger.

Současná trojka vlivných agentur čelí kritice evropských politiků za chování během evropské dluhové krize. Prý snižovala známky zadlužených zemí příliš rychle a problémy ještě prohloubila. Agentury pak v poslední době údajně nezohledňují různá úsporná opatření a skutečnost, že státy eurozóny pracují na vytvoření fiskální unie, v níž budou společná rozpočtová pravidla. Dál viny je jim přičítán i za propuknutí světové finanční krize v roce 2008, kvůli dobrému hodnocení některých finančních produktů, které zcela neodpovídalo realitě.

Ratingová agentura S&P v lednu snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti evropského záchranného fondu EFSF z nejvyšší úrovně AAA o jeden stupeň a předtím zhoršila rating devíti zemím eurozóny včetně Francie a Rakouska, které do té doby měly také nejvyšší známku.

Plán má stoupence i kritiky

Bergerův plán nové agentury, která by pravděpodobně fungovala z Nizozemí, má podle signálů podporu Evropské komise, některých evropských vlád, ale i Číny a některých arabských zemí, uvedl italský list Corriere della Sera.
Kritici ale upozorňují, že nezávislost případné evropské ratingové agentury by byla velmi sporná. Částečně by totiž byla financována státy, jenže ty by pak také hodnotila.

Podle šéfa německé diplomacie Guida Westerwelleho by mohla evropská agentura fungovat po vzoru respektované německé nadace Warentest, která porovnává kvalitu zboží a služeb.

„Její nestranickost, schopnost úsudku a nezávislost nemůže nikdo zpochybnit,“ vyzdvihl přednosti německým státem založené a podporované nadace, jejíž testy a hodnocení se v Německu těší značné důvěryhodnosti. Westerwelle se prý chystá o tomto návrhu mluvit se svými evropskými kolegy.