Evropská unie chce žalovat Británii. Americký zpravodaj měl manipulovat hlášení kvůli Trumpovi

Ranní přehled

Ranní přehled Zdroj: E15

Premiér Boris Johnson má další problém. EU chystá na Británii žalobu.
Rozhovory o vystoupení Británie z Evropské unie se komplikují. Času na uzavření dohody už přitom není mnoho.
Americký zpravodaj tvrdí, že ho nadřízení nutili manipulovat zprávy tak, aby prezident Trump na veřejnosti „nevypadal špatně“.
Smartwings žalují firmu Boeing kvůli odstávce letadel Boeing 737 MAX, které měly vadný software.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události:

Brexit se komplikuje

Evropská unie zvažuje podání trestního oznámení na Velkou Británii. Důvodem je kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu, který včera zveřejnil kabinet premiéra Borise Johnsona. Návrh je v přímém rozporu se závaznou dohodou, kterou obě strany uzavřely v minulém roce. Jeho text například stanovuje, že v případě krachu rozvodových jednání nebudou zavedeny kontroly zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království. EU by mohla podat žalobu ještě dříve, než zákon projde britským parlamentem.    

Skandál v americkém zpravodajství

Vysoký funkcionář na ministerstvu vnitřní bezpečnosti Spojených států amerických Brian Murphy obvinil své šéfy z politické manipulace. Prý ho nutili, aby ve zpravodajských hlášeních bagatelizoval hrozbu ruského vměšování do amerických voleb a řadu dalších informací, které by mohly poškodit mediální obraz prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom americká CNN. Bílý dům i ministerstvo Murphyho tvrzení popřely. 

 

Z trhů a burz:

Technologičtí obři posílily

Americké burzy se včera po několikadenním poklesu opět vrátily k strmému růstu. Index S&P 500 se zvýšil o 2,01 procenta, Dow Jones vyrostl o 1,60 procenta a Nasdaq Composite o 2,71 procenta. Dařilo se hlavně technologickým gigantům. Třeba akcie Tesly vyskočily o 10,92 procenta, Microsoft si polepšil o 4,26 procenta. Na devizovém trhu posílilo euro, americký dolar naopak lehce oslabil.  

Smartwings žalují Boeing

České aerolinky Smartwings podaly u amerického soudu žalobu na jednoho z největších světových výrobců letecké techniky - společnost Boeing. Zprávu přinesly Lidové noviny. Česká firma totiž nedostala od amerického partnera náhradu škod za nucenou odstávku letadel. Smartwings byly v minulém roce nuceny zastavit provoz letounů Boeing 737 MAX kvůli problémům se softwarem. Odstávka měla společnosti způsobit škody za dvě miliardy korun.  

Tweet dne:

„COVID-19 nezastavil klimatické změny. Ukazatele a dopady se zvyšují. Koncentrace oxidu uhličitého je na rekordních číslech a pokles emisí se ukázal jako dočasný. Musíme se zlepšit.“

Světová meteorologická organizace varuje, že nebývalý 17procentní pokles emisí, který letos na jaře zapříčinilo omezení dopravy kvůli koronakrizi, je minulostí. Znečištění ovzduší je zpátky na takřka stejných hodnotách jako před pandemií.  

Stane se dnes:

  • Francouzský prezident Emmanuel Macron se sejde s řeckým předsedou vlády Kyriakosem Mitsotakisem. Řešit budou konflikt s Tureckem o zásoby ropy a zemního plynu ve východním Středomoří.  
  • Evropský úřad pro boj s podvody (OLAF), který v minulosti mimo jiné vyšetřoval kauzu Čapí hnízdo českého premiéra Andreje Babiše, dnes dopoledne zveřejní zprávu o své činnosti za rok 2019. 
  • Odpoledne proběhne zasedání Rady guvernérů Evropské centrální banky. Budou se zabývat měnovou politikou EU.