Evropská unie na summitu hledá klíčové řešení migrace

Summit Evropské rady

Summit Evropské rady Zdroj: CTK

Potopit chystanou dohodu s Tureckem by mohlo až šest zemí evropské osmadvacítky. Předseda Evropské rady Donald Tusk před včerejším jednáním prohlásil, že je „spíše opatrný než optimistický“.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie začali včera večer hledat přijatelnou podobu dohody o další spolupráci s Tureckem. Turci před deseti dny nabídli, že z řeckých ostrovů převezmou zpět všechny migranty, pokud EU za každého Syřana mezi nimi přemístí na své území z Turecka jednoho syrského občana s právem na azyl.

Unijní spory o následnou relokaci uprchlíků a případná neústupnost Turecka z politických požadavků, jako je urychlení přístupových rozhovorů, by mohly kýženou dohodu zhatit. Příjezd tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua do Bruselu se očekává dnes. Ankara sice avizovala, že nepřiveze žádné nové požadavky, některé unijní státy však jely do hlavního města Belgie s tím, že přijatelné nejsou ani ty, které už Turci přednesli.

Bezpečnostní riziko

Pro Česko je zásadní, aby před převzetím migrantů mohlo prověřit, zda nepředstavují bezpečnostní riziko. Nebude souhlasit se závěry summitu, které by diktovaly rychlost přebírání běženců.

„Budeme postupovat svým tempem. Pokládám proces relokace za něco, co musí být plně pod kontrolou jednotlivých vlád. A teprve poté, co budou běženci dostatečně bezpečnostně prověřeni, je možné, aby v rámci tohoto projektu dostali mezinárodní ochranu nebo azyl v České republice,“ prohlásil v Bruselu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Proti přebírání migrantů s nárokem na azyl se ostře stavělo Maďarsko a návrh dohody za neférový a neslučitelný s evropskými dohodami označilo třeba Španělsko. Zásadní překážkou pak může být veto Kypru na otevírání nových kapitol přístupových rozhovorů s Tureckem.

Postoje, s nimiž jednotlivé státy Evropské unie jely do Bruselu
Kypr: Přístupová jednání s Tureckem nesmí pokročit, dokud Ankara neuzná řeckou vládu ostrova.
Bulharsko: Obává se, že zapojení Turecka by nanejvýš pravděpodobně vedlo k otevření nových migračních tras.
Maďarsko: Přímé přesazování migrantů z Turecka do Evropské unie by bylo jen přiléváním oleje do ohně.
Francie: Ve věci lidských práv či kritérií pro liberalizaci víz neexistují ze strany EU žádné ústupky.
Řecko: Musí se zrychlit legální přesun uprchlíků do Evropy.