Evropské firmy příliš závisí na bankách, míní šéf skupiny UniCredit Federico Ghizzoni

Federico Ghizzoni

Federico Ghizzoni Zdroj: ctk

Generální ředitel skupiny UniCredit Federico Ghizzoni si myslí, že Evropská centrální banka (ECB) odvedla dobrou práci, když pomocí superlevných půjček evropským bankám zabránila zamrznutí mezibankovního trhu, řekl deníku E15.

Ve dvou aukcích tříletých úvěrů, zvaných LTRO, s jednoprocentním úrokem nalila ECB do evropského bankovního systému přes bilion eur. Banky se však tyto peníze nadále bojí půjčovat. S tím souhlasí i Ghizzoni, podle něhož likvidita na evropském bankovním trhu je, ale necirkuluje. „ECB se nyní místo dalších aukcí levných peněz bude snažit přimět banky, aby si začaly více důvěřovat a úvěrovat,“ uvedl.

Podle šéfa italské bankovní skupiny jsou však evropské společnosti příliš závislé na bankách. „V Evropě pochází zhruba sedmdesát procent financování firem od bank a třicet procent je z kapitálového trhu, ve Spojených státech jde sedmdesát procent z kapitálového trhu,“ uvedl pro E15 Ghizzoni. „V Evropě se tento poměr bude muset upravit ve prospěch kapitálového trhu,“ dodal.

Ghizzoni také věří, že Itálie nebude potřebovat finanční pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. „Nejen proto, že by to bylo příliš drahé, ale také proto, že je italská ekonomika silná a z problémů se dokáže sama dostat,“ zdůraznil s tím, že nový italský předseda vlády Mario Monti se snaží posílit italskou konkurenceschopnost. „Pokud Itálie zamezí velké části daňových úniků, které se nyní dějí, a zvýší výběr daní, tak bude většina problému Itálie vyřešena,“ myslí si Ghizzoni, podle kterého v celé jižní Evropě hrozí sociální nepokoje, ale politici to budou muset zvládnout už proto, že nemají jinou možnost.