Evropští kontroloři vypátrali podvody za stamiliony eur

silnice

silnice Zdroj: profimedia.cz

Evropská unie je lákavým terčem pro podvodníky všeho druhu. Ti z jižní Itálie ji chtěli připravit o téměř 400 milionů eur při stavbě silnic. A to je jen jeden z mnoha případů, o nichž ve své výroční zprávě informuje OLAF - evropský úřad pro potírání podvodů s penězi EU, uvedl server Deutsche Welle.

Na rekordní podvod v italské Kalábrii tak připadla více než polovina z celkových 691 milionů eur získaných v rozporu s pravidly, na něž v uplynulém roce pátrači OLAF přišli a jež museli adresáti dotací vracet, informoval deník Die Welt.

„Naším úkolem je hledat pravdu,“ řekl Giovanni Kessler, generální ředitel úřadu, jehož úkolem je boj s korupcí, podvody a dalšímu protiprávnímu jednání s rozpočtem EU. „Právě dnes, když EU vězí v hospodářské krizi, nabývají tyto peníze ještě více na významu,“ míní úředník a zdůrazňuje: „Také tyto peníze mohou EU pomoci postavit se na nohy“.

Podnět evropským kontrolorům může dát každý občan anonymně

Při odhalování čachrů s evropskými penězi vycházejí kontroloři úřadu z indicií získaných od obyvatel a národních úřadů členských zemí unie. „Každý se u nás může anonymně přihlásit a dát nám důkazy o podvodném a korupčním jednání,“ konstatoval Kessler, který se svými spolupracovníky v uplynulých 12 měsících obdržel na tisícovku podnětů.

Znepokojující podle něj je, že většina z nich, asi tři čtvrtiny, pochází z privátní sféry, tedy od občanů, firem a advokátů. „Důkazů, které získáváme od národních úřadů členských zemí, výrazně ubývá,“ postěžoval si Kessler. Zejména v posledních letech jde podle něj o zřetelný trend. Nejméně podání přitom přichází od národních kontrolních úřadů v těch zemích, kde případů korupce a zneužívání peněz naopak přibývá.

Jeho odpověď na otázku, ve kterém členském státě EU korupce nejvíce rozbujelá, je ovšem zdrženlivá. „To není žádné mistrovství Evropy,“ odpovídá Kessler vyhýbavě. Podle vyjádření úřadu je v poslední době v některých případech stejně postiženo více zemí.

Příkladem je podle Kesslera pašování cigaret, které neškodí jen kuřákům, ale také rozpočtu EU. V hledáčku evropských kontrolorů se totiž v loňském roce ocitla banda pašeráků, kteří převáželi cigarety z Ruska a Ukrajiny přes Bělorusko a Litvu do Německa. Zboží skončilo na tamějším černém trhu, kvůli nezaplaceným daním a celním poplatkům přišel evropský rozpočet asi o 6,5 milionu eur.

Lékem na korupci a podvody by byla jednotná legislativa

„Korupce je zločinem všude,“ konstatoval Kessler. „Ale tresty se liší stát od státu,“ vysvětlil ředitel úřadu, který je zastáncem myšlenky, že by všechny členské země měly mít pro boj s podvody a korupcí společnou legislativu. Jen tak se podle něj dá organizovanému zločinu v jeho činnosti zabránit. „Tyto zločiny jsou stále méně jen národním a stále více evropským, mezinárodním problémem,“ míní.

Právě na potírání případů překračujících hranice jednotlivých členských států sedmadvacítky se chce Kessler se svými spolupracovníky zaměřit v letošním roce.

Loni byl OLAF podle jeho ředitele velmi úspěšný. Soudy v jednotlivých členských státech totiž na základě jeho vyšetřování odsoudily podvodníky a korupčníky k souhrnnému trestu 511 let vězení. „Ne snad, že by nás jejich věznění tak potěšilo. Ale stejně toto číslo považujeme za úspěch,“ dodal s úsměvem.