Evropští ptáci rychle ubývají. Mizí i dříve hojní skřivani

Skřivan polní

Skřivan polní Zdroj: Vogelartinfo, Wikimedia Commons

Téměř pětina ptačích druhů patří v Evropě mezi ohrožené a povážlivé úbytky zaznamenala třeba i populace kdysi velice rozšířeného skřivana polního, varovala Evropská komise a Evropská agentura pro životní prostředí (EEA). Velmi špatný je i stav některých přirozených prostředí pro život zvířat a rostlin. To se týká zejména luk, mokřadů a písčin, které poškozují především nevhodné postupy zemědělců.

EEA ve své pravidelné zprávě hodnotila vývoj v letech 2007 až 2012 a došla k závěru, že problémům čelí téměř každý třetí ptačí druh. Ohrožených jich je podle ní 17 procent, dalších 15 procent spadá do kategorie „téměř ohrožení, se zmenšující se populací“.

Konkrétně agentura upozornila například na osud skřivanů či břehoušů černoocasých, naopak populace ohrožených orlosupů bradatých nebo kachnic bělohlavých se prý díky ochranným opatřením zvětšuje.

Zemědělství ničí hnízdiště

Podle EEA mnoho druhů trpí zejména tím, že z přírody mizí místa jejich výskytu. Ve špatném stavu jsou podle zprávy téměř tři čtvrtiny přirozených prostředí, přičemž na vině je zejména zemědělská činnost, například nadměrné používání hnojiv a pesticidů nebo změny v systémech pěstování plodin.

Vývoj populace běžných druhů ptákůVývoj populace běžných druhů ptáků | EEA

Na výrazný úbytek populace běžných druhů ptáku už loni upozornila studie Univerzity v Exeteru, britské Královské společnosti na ochranu ptáků a programu Evropského monitoringu běžných druhů ptáků, který řídí český ornitolog Petr Voříšek.

V Česku o něco lépe

„Hojnost se ukazuje jako hlavní faktor toho, že pták bude ubývat. Změny v zemědělské krajině jsou jednou z nejdůležitějších příčin. Další jsou třeba u tažných druhů ptáků změny na zimovištích a změny na tažných cestách,“ uvedl Voříšek v rozhovoru pro E15.cz.

Podle Voříška není situace u českých ptáků tak špatná jako v západní Evropě, a především díky krizi zemědělství v 90. letech minulého století. Nyní se ale stavy běžných českých ptáků opět začínají propadat.

Petr Voříšek: Krize zemědělství ptákům pomohla. Teď už zase ubývají