Evropu drtí inflace. V Šanghaji se blíží konec lockdownu

Státy Evropské unie se musít vyrovnat s rychle rostoucí inflací,

Státy Evropské unie se musít vyrovnat s rychle rostoucí inflací, Zdroj: E15 Koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

V Šanghaji se blíží konec lockdownu

Čínské město Šanghaj ve středu otevře obchody a nákupní centra, které byly zavřené dva měsíce kvůli pandemii covidu-19. Lidé žijící mimo rizikové oblasti budou moci opět docházet do práce. Uvolnění dosud velmi přísných restrikcí podle agentury AP oznámilo vedení města.

Do plného provozu se vrátí také metro, autobusy a železnice spojující Šanghaj se zbytkem Číny. Zvýší se i počet povolených vnitrostátních letů, píše agentura Reuters. Částečně se otevřou školy, docházka ovšem zůstane dobrovolná. Obchody a další veřejné prostory budou smět zaplnit jen 75 procent své kapacity a pro vstup bude potřeba se prokázat negativním PCR testem. Kina a tělocvičny zůstanou dál uzavřené.

Evropu drtí inflace

Spotřební ceny v Německu vyrostly za květen meziročně o 8,7 procenta. Analytici agentury Bloomberg očekávali růst nižší, konkrétně 8,1 procenta. Podobných hodnot německá inflace dosahovala naposledy v letech 1974 a 1975, tedy v době ropných šoků. V největší evropské ekonomice rostou zejména ceny energií a jídla. Růst cen nabral podobné tempo také ve Španělsku, kde meziročně v květnu vzrostly ceny o 8,5 procenta. 

To vytváří tlak na Evropskou centrální banku (ECB), jejíž zasedání proběhne za deset dní. ECB se dosud bránila zvyšování úrokových sazeb, ale už brzy dle vyjádření vedení centrální banky zřejmě dojde k zvýšení sazeb z negativních hodnot na nulu. 

Z trhů a burz

Na americké burze se kvůli státnímu svátku Dne obětí války neobchodovalo. Americký dolar na počátku nového týdne oslabuje, protože mezi investory stoupla chuť k rizikům. Náladu investorů zlepšila poslední statistika a sázky na to, že americká centrální banka (Fed) bude měnovou politiku zpřísňovat pomalejším tempem. Objem obchodování je však nízký, protože americké trhy jsou kvůli státnímu svátku zavřené. 

Po schválení embarga na ruskou ropu členskými státy EU vzrostla cena ropy. Během obchodování v Asii cena dodávek americké ropy na červenec poskočila o 2,81 procenta na 118,29 dolaru za barel, u ropy Brent se cena zvýšila o 0,93 procenta na 122,80 dolaru. Podobný vývoj kopírovala také cena kontraktů na srpen. 

Tweet dne

Charles Michel v noci informoval, že se státy EU shodly na embargu na ruskou ropu, což by v blízké době mělo mít vliv na dvě třetiny dodávek z Ruska. Podle Michela tento krok Rusko odstřihne od financí pro válečné tažení na Ukrajině.

Stane se dnes 

  • Končí dvoudenní mimořádný summit EU. Prezidenti a premiéři členských zemí budou jednat mimo jiné o důsledcích války na Ukrajině pro společnou obranu evropského bloku či o hrozícím nedostatku potravin ve světě.
  • Eurostat zveřejní rychlý odhad květnového vývoje inflace v eurozóně.
  • Maďarská centrální banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice. Očekává se, že základní úrokovou sazbu zvýší z 5,40 procenta až o jeden procentní bod.