Exkancléř Kohl bojuje proti vydání svých memoárů. Opřel se v nich i do Merkelové

německý exkancléř Helmut Kohl

německý exkancléř Helmut Kohl Zdroj: ctk

Německý exkancléř Helmut Kohl se snaží zabránit distribuci svého neautorizovaného životopisu, ve kterém otevřeně mluví o svých někdejších spolupracovnících. Jeden z autorů, Kohlův bývalý životopisec Heribert Schwan, prý při vzniku knihy protizákonně využil nahrávky rozhovorů, které na něm však Kohl již letos v srpnu vysoudil.

Knihu „Vermächtnis. Die Kohl-Protokolle“ („Odkaz. Kohlovy protokoly“), na níž se kromě Schwana podílel také Tilman Jens, budou moci čtenáři zakoupit v knihkupectvích po celém Německu již v úterý. Zástupci nakladatelství Heyne potvrdili, že i přes hrozící žalobu ze strany exkancléře Kohla knihu z distribuce nestáhnou.

Podle deníku Der Spiegel v knize Kohl zúčtoval se svými bývalými politickými souputníky. O současné kancléřce Angele Merkelové prohlásil, že při státních večeřích ani „neuměla jíst nožem a vidličkou“. Prý ji několikrát musel upozornit, aby se ztišila. Christiana Wulffa, který kvůli sérii afér v roce 2012 po pouhých dvou letech opustil úřad německého prezidenta, označil za „velkého zrádce“ a zároveň „nulu“.

Na magnetofonové pásky, jejichž údajné použití při sepsání knihy je jádrem sporu Kohla s nakladatelstvím, nahrál Schwan rozhovory s exkancléřem v letech 2001 a 2002. Na jejich základě měl původně zpracovat Kohlovy memoáry. Po dokončení jejich posledního, čtvrtého dílu ale došlo mezi oběma muži k roztržce a Kohl spolupráci se Schwanem ukončil. Schwan si pásky zpočátku ponechal, Kohl ale nakonec požadoval jejich vydání.

Soud letos v srpnu po dlouhém sporu přiznal nahrávky exkancléři a Schwanovi jejich další užití zakázal. Za rozhodující označil soud skutečnost, že ve smlouvách s nakladatelstvími je za autora memoárů označován Kohl. Schwan je ale přesvědčen, že jeho role při vzniku Kohlových pamětí je podceňována, a podal proto proti rozhodnutí dovolání k nejvyššímu soudu.

Helmut Kohl, dlouholetý člen a posléze předseda křesťanských demokratů (CDU) ve funkci kancléře rozhodujícím způsobem přispěl ke sjednocení Německa, od nějž letos 3. října uplynulo již 24 let.