Exministr: Německo sabotovalo jednání o reformě vztahu Britů s EU

David Cameron

David Cameron Zdroj: ctk

Německo sabotovalo snahu premiéra Davida Camerona o reformu vztahů Británie s Evropskou unií. V rozhovoru poskytnutém bulvárnímu listu The Sun to dnes řekl bývalý britský ministr práce a zastánce brexitu (odchodu Británie z EU) Iain Duncan Smith, který opustil vládu v polovině března. Za setrvání Britů v unii se dnes postavili exministři USA či bývalí generální tajemníci NATO.

„Měli de facto právo veta nad vším,“ komentoval hlasitý euroskeptik Smith pozici Německa při jednáních o reformě vztahů Londýna s evropským blokem na počátku roku. K rozhovoru se Smithem deník The Sun připojil fotomontáž německé kancléřky Angely Merkelové držící loutku v podobě Davida Camerona.

Merkelová podle Smithe mimo jiné donutila britského premiéra, aby se vzdal své představy o „záchranné brzdě“, která by zabránila příchodu nových imigrantů ze zemí EU. „Bylo to, jako by (Němci) seděli v místnosti, i když tam nebyli. Byla tam pro ně židle navíc, říkali jsme jí německá židle,“ řekl Smith. „Reforma selhala. Jsme v horší pozici, než jsme byli předtím,“ dodal.

Bylo to, jako by (Němci) seděli v místnosti, i když tam nebyli. Byla tam pro ně židle navíc, říkali jsme jí německá židle

Cameron po jednáních se zbývajícími lídry zemí osmadvacítky nakonec vyjednal „záchrannou brzdu“ v podobě možnosti omezit výplatu nepříspěvkových zaměstnaneckých benefitů lidem z jiných zemí unie.

V reakci na Smithovo prohlášení Cameronův úřad dnes uvedl, že se premiér pro jinou podobu záchranné brzdy rozhodl vědomě, neboť ji považoval za efektivnější.

Bývalí ministři zahraničí se postavili na podporu setrvání v EU

Na podporu zastánců setrvání Británie v EU vystoupilo v dopise adresovaném listu The Times 13 bývalých ministrů zahraničí a obrany a poradců pro národní bezpečnost Spojených států včetně Madeleine Albrightové či Leona Panetty. Vliv Británie ve světě by se po případném brexitu podle nich zmenšil a krok by „nebezpečně oslabil“ také celou Evropu. Stejně dnes argumentovalo ve své výzvě i pět bývalých generálních tajemníků Severoatlantické aliance včetně Javiera Solany či Anderse Fogha Rasmussena.

Britský konzervativní poslanec sir Nicholas Soames dnes BBC řekl, že by podle něj jeho dědeček Winston Churchill, kdyby žil, hlasoval proti odchodu Británie z EU.

Kampaň proti brexitu chystají labouristé i Skotsko

Svou kampaň za setrvání v evropském bloku dnes oficiálně zahajuje Labouristická strana. Podle jejího předsedy Jeremyho Corbyna budou hlasy labouristických voličů v referendu 23. června „klíčové“. Vlastní kampaň proti brexitu dnes zahajuje také Skotsko.

Premiér Cameron v pondělí varoval, že by odchod Británie z EU mohl ohrozit mír v Evropě. Bývalý londýnský starosta Boris Johnson krátce nato uvedl, že si Londýn nevymohl žádné reálné změny týkající se postavení země v rámci osmadvacítky, a proto by vláda nyní v kampani před referendem logicky měla podpořit vystoupení Británie z EU.