Exportu Evropské unie pomáhá Dálný východ

Kontejnery v hamburském přístavu

Kontejnery v hamburském přístavu Zdroj: ctk/AP

O co Evropa vyváží méně do Ruska, o to více zboží posílá do Číny a Jižní Koreje. Svědčí o tom poslední data Eurostatu, podle kterých je Asie mezi exportéry z unijní osmadvacítky stále oblíbenější. Jen během prvních pěti měsíců letošního roku vývozy do obou asijských ekonomik oproti loňsku vzrostly takřka o deset procent. Přesně naopak vývozci přistupují k Rusku. Do Moskvy zamířilo o 12 procent méně zboží než loni.

„Protichůdný vývoj exportu do Ruska a Číny spolu do značné míry souvisí. Vedle nárůstu vývozu do Číny je patrný růst exportu i do USA, čemuž napomáhá oživení tamní ekonomiky i oslabení eura vůči dolaru během druhého čtvrtletí,“ uvádí Petr Hlinomaz z BH Securities.

Silný růst hlásí i obě dálněvýchodní ekonomiky. Korejské hospodářství přidalo oproti loňsku čtyři procenta, Čína téměř dvakrát tolik. „Růst ekonomik dává prostor, aby se dařilo i exportům z EU,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Banky.

Vedle Ruska se kontinentálním vývozcům přivřely dveře do Indie, kde skončilo letos o 11 procent méně evropského artiklu než loni. O uvadání obchodních vztahů s Moskvou pak svědčí fakt, že ruský dovoz do unie oproti loňsku zvolnil takřka o desetinu. Společenství zároveň dovezlo výrazně méně zboží z Brazílie a Japonska. Import z obou zemí za prvních pět měsíců roku propadl o sedm procent.

Vývoz z EUVývoz z EU | e15/eurostat

Poptávkové vyhlídky pro evropské zboží zůstávají za hranicemi kontinentu nevalné. Podle předběžných dat statistiků za červen totiž klesl celkový export zemí eurozóny oproti květnu o půl procenta. „Údaj o červnovém vývozu eurozóny je dalším důkazem, že zahraniční poptávka zůstává příliš slabá na to, aby rozpohybovala Evropu,“ uvádí analytička Jessica Hindsová ze společnosti Capital Economics.