Exšéf padlého Enronu možná stráví ve vězení jen půlku trestu

Jeffrey Skilling

Jeffrey Skilling Zdroj: profimedia.cz

Jeffrey Skilling, bývalý šéf zkrachovalé energetické společnosti Enron, která neblaze proslula „kreativním“ účetnictvím a stala se symbolem hamižnosti amerických manažerů, možná stráví ve vězení výrazně kratší dobu. Místo více než 24 let, na které soud Skillinga poslal do vězení v roce 2006, by si mohl odsedět až o deset let méně. Vyplývá to z dohody jeho právníků s ministerstvem spravedlnosti, kterou ještě musí potvrdit soud.

Skilling se funkce generálního ředitele Enronu ujal v únoru 2001, ale již v srpnu se jí nečekaně vzdal. Brzy nato začaly vycházet najevo účetní podvody. Enron nakonec přiznal, že v uplynulých čtyřech letech nadhodnotil své účetnictví o více než 600 milionů dolarů, což vedlo k pádu akcií pod dolar. Přitom jen o rok dříve se pohybovaly na historických více než 90 dolarech. Firma vyhlásila bankrot.

Cílem podvodů bylo zachování vysokých cen akcií Enronu, z nichž měli šéfové firmy díky motivačním programům vysoké bonusy. Nejprve se do účetnictví zanášely ještě neuskutečněné obchody, později se zakládaly dceřiné firmy, které na sebe braly různé obchodní závazky a zakrývaly tak skutečnou zadluženost Enronu. Skandál tehdy vyvolal šok na Wall Street a odstartoval vlnu podobných případů.

Krach Enronu v prosinci 2001 se tehdy do dějin zapsal jako největší firemní bankrot v dějinách USA. Překonal ho až bankrot WorldComu z roku 2002 a několik dalších obřích bankrotů z krizových let 2008 a 2009.

Skilling by se musel vzdát pokusů o odvolání a zaplatit akcionářům

Skilling patří k několika hlavním strůjcům podvodů. V květnu 2006 byl shledán vinným z podvodu a zločinného spolčení také předchůdce Skillinga v čele firmy a zakladatel Enronu Kenneth Lay, ten však dva měsíce nato náhle zemřel.

Teď by mohl být Skillingovi zkrácen trest na základě dohody, podle které se vzdá dalších pokusů o odvolání proti trestu. Zároveň se díky tomu uvolní kolem 40 milionů dolarů, které soud bývalému manažerovi Enronu nařídil zaplatit akcionářům a zaměstnancům firmy poškozeným jejím krachem. Soud by měl podle amerických médií o dohodě rozhodnout na konci června.

Skillinga soudní porota v roce 2006 shledala vinným v 19 bodech žaloby. Podle prokuratury byly Skillingovy nelegální postupy propracovanou fintou, jak obelstít investory, aby věřili, že potápějící se společnost je v dobré kondici.

Po pádu tehdy sedmého největšího podniku přišly o místa tisíce lidí. Hodnota akcií firmy rázem spadla o více než 60 miliard dolarů (podle tehdejšího kurzu zhruba bilion korun) a zaměstnanecký penzijní fond ztratil přes dvě miliardy dolarů.